Ilskna utspelet i Norge: Ingrid Alexandra borde aldrig få bli drottning

Prinsessan Ingrid Alexandra och drottning Sonja

Prinsessan Ingrid Alexandra borde aldrig få bli drottning – det är det senaste utspelet från Norge.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 11?
Slå på ljud

Ingrid Alexandra av Norge står redo att skapa historia. Hon är den första norska kvinnan som är född med arvsrätt till tronen. Det innebär att hon kommer att bli den första regerande drottningen i Norge på 600 år.

Men journalisten Kaia Storvik ser helst en framtid där Ingrid Alexandra aldrig blir drottning. Hon har, efter att ha sett Meghan Markle och prins Harry beklaga sig över monarkins mödor i en intervju med Oprah Winfrey, skrivit en uppmaning riktad till kronprins Haakon, Ingrid Alexandras pappa.

Utspelet: prinsessan Ingrid Alexandra borde aldrig få bli drottning

"Käre Haakon Magnus. Se på Meghan och Harry. På Märtha Louise och familjen. Det kommer att bli värre, inte bättre. Låt dina barn och deras slippa. Sätt stopp", skriver Kaia i en debattartikel publicerad i tidningen Dagsavisen.

Kaia menar att dagens medielandskap gör det fullständigt olidligt att vara kunglig.

"Hur lite privatliv har du som kunglig i vår tid? Tja, vi kan ju summera. När du blir gravid så får du inte en lugn stund. Men inte heller intima telefonsamtal av sexuell karaktär, ungdomsfester, psykisk sjukdom, fysisk sjukdom eller förluster och sorg undgår offentligheten", skriver Kaia.

Får råd från drottning Sonja

Ingrid Alexandra och drottning Sonja

Drottning Sonja finns där för att stötta sitt barnbarn.

Det som kung Harald och hans föregångare upplevt kan inte jämföras med det som Ingrid Alexandra kommer att behöva genomlida, menar Kaia.

"Förr i tiden kunde de kungliga har en viss grav av privatliv. Det var mer så då, för alla. Man kunde vara kung en del av tiden, och däremellan var du bara Olav. Det var före sociala medier, före internationella nyhetstidningar och en nyhetspuls som ropar efter klick."

Men man får anta att Ingrid Alexandras älskade farmor, drottning Sonja, ger sitt barnbarn en hel del goda råd om hur det är att vara drottning.

LÄS MER: Ari Behns kamp sista dagarna i livet: "Det gör ont"

LÄS MER: Bakom kulisserna – Märtha Louises kritiserade möten med Durek

LÄS MER: Mette-Marits mörka förflutna – från partypingla till älskad kronprinsessa

LÄS MER: Tiana levde med Durek i sex år – varnar Märtha Louise: "Hjärntvättad”

LÄS MER: Olavs farliga kärleksresor till Märtha – historien bakom "Atlantic crossing"

LÄS MER: Läkarns besked om sjukdomen – så sjuk är Mette-Marit