Iñaki i rätten: Jag visste ingenting

– Jag visste ingenting och allt var min kollegas fel, sa spanska prinsessan Cristinas man, hertig Iñaki Urdangarin när han utsattes för ett sammanlagt 21 timmar långt förhör av domstolen i Palma de Mallorca.

Som vi tidigare har berättat tidigare är Iñaki anklagad för att ha förskingrat miljonbelopp från den ideella organisationen Nóos, vars uppgift var att öka turismen i Valencia, Mallorca och Menorca. Iñaki var styrelseordförande för organisationen mellan 2002 och 2006. Undersökningen av Nóos har varit hemlig, men mycket av innehållet har sipprat ut. Och nu var Iñaki kallad till förhör, något han sade sig välkomna.

Spökanställda

– Jag är här för att visa att jag är oskyldig och försvara min heder, sa hertigen när han klev in i domstolen.

Men under förhöret ökade i stället misstankarna mot honom. Iñaki medgav att hovet hade varnat honom för hans kollega Diego Torres, men att han struntat i varningarna.

Prinsessan Cristinas make ses här ute i solen med sina barn.

Och det var honom han skyllde på att ett okänt antal “spökanställda”, som bara fanns på papper, uppbar rejäla löner som misstänks ha hamnat i styrelsemedlemmarnas fickor.

En annan punkt gällde ett uttag på 1,8 miljoner kronor från Nóos.

– Det var Torres som tog ut pengarna i mitt namn, försvarade sig Iñaki när han förevisades checkarna som bar hans initialer, IU. Vi hade som regel att inte behöva redovisa uttag på under 30 000 kronor. Torres skrev ut ett stort antal checkar på 25 000 kronor för att komma runt det.

Sammanlagt sägs nästan 60 miljoner kronor ha försvunnit ur organisationen till konton i Belize, Luxemburg och Storbritannien.

Vägrat infinna sig

Nästa steg i undersökningen är förhör med hertigens kollega Diego Torres. Han var kallad redan två veckor tidigare, men hade vägrat att infinna sig till domstolen. Nu är han kallad igen och kommer han inte frivilligt lär det bli med polishandräckning. Domaren José Castro säger att också Iñaki Urdangarin kan vänta sig att bli förhörd fler gånger.

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Skandalomsusade Iñaki firade födelsedagen med barnen››

Bedrägerimisstankarna mot Iñaki Urdangarin blir allt starkare››

Prinsessan Cristinas man misstänkt för förskingring››