Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Iñakis förtvivlan i kvinnofängelset: "Måste träffa familjen"

17 mar, 2019, 09:00 
Iñaki Urdangaríns Ikarosfall blev smärtsamt. Innan han störtdök och slog i marken hårt, hade han hade allt – utseendet, fysiken, en äkta prinsessa till fru, fyra fina barn och vänner med makt och status. I dag sitter den forne proffshandbollsspelaren inspärrad i en cell med sin förtvivlan som enda sällskap. Nu kämpar han för att bli förflyttad till ett annat fängelse och kräver att bli utsläppt på halvtid.
Annons

Ja, det låter onekligen som en mardröm. Men det är verklighet för prinsessan Cristina av Spaniens man. Mår man dåligt en dag, kan man tänka på Iñaki. Hans ånger är så djup och hans bitterhet så stor. Det han har gjort kan aldrig hans landsmän förlåta.

Inaki Urdangarin

Iñaki är dömd för att ha stulit bidrag, skattepengar, som skulle gå till ungdomarnas sportaktiviteter. I stället förde han över pengarna på sitt eget konto. Iñaki säger sig vara oskyldig till anklagelserna. Han vill ut och längtar till friheten. För sin egen säkerhet sitter han på en anstalt med enbart kvinnor, ett kvinnofängelse. Men Iñaki trivs inte alls.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Cristina

Därför sägs Urdangarins advokat försöka få sin klient flyttad till ett annat fängelse. Advokaten vill inte bekräfta uppgiften, men ryktena växer sig allt starkare.

Sitter i kvinnofängelse

– Sedan 18 juli 2018 sitter Infanta Cristinas make, Iñaki Urdangarin, i kvinnofängelset Brieva efter det att Högsta domstolen dömt honom till fem år och tio månader för sin inblandning i “Noos-skandalen”. Redan efter fem månader har Iñaki Uradangarin nu överklagat. I ett 80-sidor långt dokument förklarar han att domen är inkorrekt och han har berövats sin frihet på ogiltiga grunder, skriver spanska nättidningen Diez minutos.

Annons
Inaki Urdangarin

Iñakis advokat, Mario Pascual Vives, bekräftar dock att prinsessmaken varken är deprimerad eller sjuk, som det ryktats om tidigare.

– Jag träffade honom i i fängelset nyligen. Han är nedstämd, vilket ju inte är konstigt då han inte är en fri människa längre och inte kan vara med sin familj.

Mario Pascual Vives

Urdangarin sägs nu söka ett arbete för att kunna påskynda ärendet. Hans krav är att kunna vistas i frihet några dagar i veckan.

Annons

– I flera månader har vi kämpat för den möjligheten,” förklarar advokat Mario Pascual Vives. Målet är att han kan ha ett liv i halvfrihet, det vill säga att han skulle vara ute ur fängelse några timmar om dagen, på helgerna och ha 48 dagars ledighet per år.

Detta krav har nu gått igenom, och sedan slutet av september ägnar han sig åt volontärarbete under två dagar varje vecka.

Så blev Iñaki kunglig

Men hur mötte då denna nu dömda man en prinsessa?

Drottning Sofia och bästa väninnan Paola av Belgien träffades i bästa samförstånd och smidde framtidsplaner för barnen. Paolas son, kronprins Philippe och Sofias yngsta dotter, prinsessan Cristina, var ju som gjorda för varandra. En kunglig jackpot, tyckte de båda drottningarna. Lilla ljuslockiga Cristina tussades ihop med den fem år äldre prinsen redan tidigt.

Annons
Infanta Cristina 1983
Infanta Christina på officiell tillställning i Madrid. September 1983

De var medvetna om sina mammors förväntningar och under tonåren kunde de inte låta bli att vänslas lite med varandra på skoj.

Under det tidiga 90-talet dök paret upp tillsammans i ett offentligt sammanhang. De talade kärlekens språk, franska, med varandra. Philippe är inte bra på spanska, medan Cristina talar utmärkt franska. Hand i hand gick de omkring och smålog och verkade riktigt fästa vid varandra.

Kronprins Philippe av Belgien
Kronprins Philippe av Belgien skulle bli en perfekt man till prinsessan Cristina!

Omvärlden jublade! Äntligen två kungligheter som höll på traditionerna. Sofia var förtjust, Paola strålade av glädje. Vilka match makers de var! Men ack så fel drottningarna hade. Cristina har aldrig brytt sig om titlar och aldrig strävat efter att få gifta sig med en prins. Cristina brås på sin far, kung Juan Carlos, som i unga år var mycket sportig. Hon tar hellre på sig seglarstövlar än pumps, även om hon kan vara oerhört elegant om så krävs. Hon har tävlat i segling och var väldigt duktig i sin klass.

Annons
Paola och Sofia

Knappt hade mamma Sofia hunnit skåla för dotterns lyckliga blivande allians med kronprinsen av Belgien, förrän kvällstidningarna bjöd på en ny rykande prinsessromans. Bilder på Cristina och en lång, stilig handbollsspelare talade sitt tydliga språk. Spaniens prinsessa hade blivit blixtkär i den tre år yngre Iñaki Urdangarin från Barcelona som hon träffat under sommar-OS i Atlanta 1996.

Inaki Urdangarin

Det spanska kungaparet kom raskt över sin besvikelse när Cristina presenterade sin pojkvän för dem. Döttrar brukar ofta falla för

Annons

män, som påminner om deras pappor och det visade sig att kung Juan Carlos och Iñaki kom mycket bra överens. Iñaki är lika lång – snudd på två meter – som kung Juan Carlos och lika sportig. Vid 18 började han spela professionellt i FC Barcelona och senare i landslaget. Han blev Spaniens genom tiderna mest framgångsrike handbollspelare och hann dessutom ta en magisterexamen vid universitetet i Barcelona. Och snygg var han också. Ingen blev förvånad över att just han lyckades fånga Spaniens yngsta prinsessa.

Inaki Urdangarin och Cristina av Spanien

Eklateringen ägde rum den 3 maj 1997 och Cristina visade stolt upp förlovningsringen för den församlade pressen. Hon bar en

Annons

ledig vaniljgul kostym, sjal och pärlor i öronen.

Iñaki var stilig i blå skjorta, kostym och sitt breda, gnistrande filmstjärneleende.

När de gifte sig i den grandiosa katedralen i Barcelona zoomade TV-kamerorna in en strålande lycklig Cristina, som skred upp-

för altargången i en båtringad, långärmad sidenklänning med rundat, följsamt släp. Iñaki kysste henne innerligt när de for i väg

i landån efter ceremonin. Och precis som i sagan levde de lyckliga i alla sina dagar.

Victoria och kronprins Philippe på infanta Cristians och Inakis bröllop
Kronprinsessan Victoria av Sverige, kronprins Philippe av Belgien och Albert av Monaco på infanta Cristians och Inakis bröllop.

Tillsammans har de njutit av ett aktivt familjeliv med sina fyra söta barn. Först välsignades de med tre söner: Juan Valentín, Pablo Nicolás, och Miguel, och sedan föddes lilla Irene, jämngammal med morbror kronprins Felipes och Letizias äldsta dotter Leonor. De två kusinerna lekte ofta med varandra, särskilt om somrarna när hela den spanska kungafamiljen träffas på Mallorca. Då blir det mycket tid för bus, bad och segling!

Smärtsamt öde

I dag är situationen en annan. De fyra barnens pappa sitter inlåst i ett fängelse på Mallorca. Han har dömts till att sitta inne nästan sex år för grov förskingring. Hur kunde en så lycklig familj splittras på detta sätt? Inakis Ikarosfall blev hårt, smärtsamt och tragiskt.

Läs mer

Foto: TT

Annons