Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Iñakis lycka – får träffa familjen till jul

22 dec, 2019, 11:00 
AvEmma Sanderberg
Efter 17 månader får Iñaki äntligen lämna fängelset och träffa familjen på riktigt. Den forne kungligheten får fira jul tillsammans med prinsessan Cristina och barnen, men beslutet sticker i ögonen på vissa.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 51?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 51?

Spaniens exkung Juan Carlos yngsta dotter, prinsessan Cristina, gifte sig med handbollsstjärnan Iñaki Urdangarin år 1997. Prinsessan Cristina, som ju också är nuvarande kung Felipes syster, lever dock numera ensam med sina fyra barn i Geneve. Anledningen?

Iñaki sitter sedan juli 2018 bakom lås och bom. Skandalen fick hela Spanien att stanna. Iñaki hade allt, en känd handbollskarriär bakom sig och ett fortsatt liv som kunglig framför sig. Men när det uppdagades att han hade använt sin kungliga titel för att förskingra pengar rämnade allt.

Inaki tillsammans med sin fru prinsessan Cristina.
Inaki tillsammans med sin fru prinsessan Cristina.

Genom sin stiftelse Noos, överförde han miljontals euro till olika skatteparadis och fälldes för pengatvätt, maktmissbruk, mutor och ekonomiska brott. Han påbörjade nyligen sitt fem år och åtta månader långa fängelsestraff. Den 18 juli 2018 sattes han i kvinnofängelset Brieva, för sin egen säkerhet.

Annons

Iñaki volontärarbetar med funktionshindrade

Sedan han sattes i fängelse för över ett år sedan har han ansökt om permission flera gånger. Sedan september har Iñaki fått lämna fängelset två dagar i veckan för att arbeta som volontär på Hogar Don Orione Center, en organisation som tar hand vuxna med funktionshinder. Där hjälper Iñaki till med att öka och förbättra möjligheten till rörelse för de på centret med hjälp av fysioterapi.

Iñaki
Iñaki fångades på bild när han lämnade volontärcentret han arbetar på två dagar i veckan.

Många arga röster har tidigare höjts över Iñakis specialbehandling i fängelset. Han bor själv i en cell där han både har tv och luftkonditionering, något de andra cellerna saknar. När han nu dessutom får permission att lämna fängelset två dagar i veckan har inte kritiken minskat.

Iñaki får åka hem till familjen vid jul

Nu är det klart att Iñaki får sju dagars permission för att kunna åka hem och fira jul med familjen. Vilken lycka för både Iñaki och hans familj! Det blir första gången han får åka hem sedan han sattes i fängelse för 17 månader sedan. Beslutet sticker i ögonen hos fångarna, som redan tycker Iñaki behandlas annorlunda. Efter permissionen väntar ytterligare fyra år och fem månaders fängelsestraff för den forna kungligheten.

Foto: TT

Annons