Inbrottet hos Madeleine är fjärde stöldkuppen som drabbar kungafamiljen

Inbrott hos prinsessan Madeleine 2019 och stölden på Kina slott 2010.

Prinsessan Madeleine, prinsessan Christina – och kungaparet. Trots allt säkerhetstänk har de alla drabbats hårt av stölder.
Experten: Platserna i Florida som Madeleine och Chris kan flytta till
Slå på ljud

Som vi kunde avslöja i går så har prinsessan Madeleine utsatts för ett inbrott i villan i Miami som skakat om både henne och hennes familj. Det skedde i höstas – och det ska vara anledningen till familjens flytt: de ska inte ha vågat bo kvar.

prinsessan madeleine inbrott hus florida

Huset som familjen Bernadotte-O’Neill nu har lämnat. Alla som någon gång har råkat ut för inbrott vet ju hur otrygg man kan känna sig.

Att bli bestulen i sitt hem är därmed en erfarenhet som prinsessan Madeleine nu delar med sin faster prinsessan Christina. I hennes fall var det en 19-årig bekant till familjen som begick stölden genom att ta sig in i paret Magnusons kassaskåp när han vid ett tillfälle befann sig ensam i deras våning mittemot Stockholms slott.

Slängde prinsessan Christinas tiara i Strömmen

Prinsessan Christina blev av med diademet hon fick på sin 18-årsdag, två ringar, ett armband och Gustaf VI Adolfs manschettknappar i guld. 19-åringen erkände senare att han sålt ­manschettknapparna till kriminella – och kastat diademet i Stockholms ström.

Prinsessan Christina i tiaran som sedan blev stulen.

Den stulna tiaran. Ligger den på Strömmens botten?

Vill du höra mer om stölden som drabbade prinsessan Christina? Då ska du inte missa nästa avsnittet av vår podd – som kommer nästa tisdag.

Miljonkuppen på Kina slott

Men de här två stölderna är inte de enda som har drabbat kungafamiljen, trots deras avancerade larmsystem och skyhöga säkerhetstänk. För inte ens detta räckte till den augustinatt 2010 när okända gärningsmän bröt sig in på Kina slott, ett stenkast från kungaparets privata våning på Drottningholm.

Inbrottet på Kina slott ägde rum natten till den 6 augusti 2010.

Det var natten till den 6 augusti 2010 som tjuvarna bröt sig in på Kina slott

Tjuvarna slog sönder glasdörrarna på baksidan, krossade två montrar och fick med sig åtta föremål, värderade till miljonbelopp. Efter sig på slottstrappan lämnade de en sönderslagen 1700-talsfigur.

Inbrottet på Kina Slott 2010.

Den sönderslagna dörren.

Automatlarmet gick klockan 02.00 och högvakten var på plats klockan 02.06, men då var tjuvarna – och stöldgodset – redan borta.

– Det rör sig om miljonbelopp, sa Lars Ljungström, förste intendent på Kungliga Husgerådskammaren, då.

Polisinsatsen efter stöldkuppen mot Kina slott 2010.

Polisinsatsen efter stöldkuppen mot Kina slott 2010.

Men stöldkuppen mot Kina slott fick till slut sin upplösning – efter nio år: I september 2019 kunde Aftonbladet avslöja att polisen hade återfunnit stöldgodset, i samband med en polisinsats mot en hälare på en bensinmack i Stockholm.

Kungaparet.

Kungaparet.

Stöldkuppen mot kungaparet på Drottningholm 2019

Sedan gick det två månader. Och så utsattes kungaparet för en ny stöld på Drottningholm.

Stölden på Drottningholms slott 2019.

Tjuvarna slog till mitt i natten.

Den här gången var det två urnor som försvann vid en nattlig kupp i slottsparken. Dock inte de ovärderliga 1600-talsoriginalen, utan två kopior av Hedvig Eleonora Regina Suecia-urna från 1988.

Gjutjärnsurnan som stulits från Drottningholms slott.

Stöldbytet.

Stölden inträffade natten mellan den 19 och 20 november och kunde ske trots all bevakning som finns på plats på Drottningholm, dygnet runt.

– Urnorna stod i den del av parken som är öppen för allmänheten, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då.

– Kungaparet, ja även den övriga kungafamiljen, är informerade. De tycker naturligtvis att detta är väldigt tråkigt.

Foto: TT, Larmtjänst.