Inför skolstarten – urgulliga bilderna från Carl Philips första dag bakom skolbänken

18 aug, 2023, 22:08 
https://image.svenskdam.se/vendela-byline-1.jpg.jpg?imageId=9691201&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Vendela Lönnqvist
Idag har prinsen egna barn!
Idag har prinsen egna barn!

Vi alla började någonstans – även prins Carl Philip.

Annons

På måndag vankas skolstart för de flesta av Sveriges elever – både från förskoleklass till och med högskolorna öppnar upp för att ta emot nya som gamla studenter.

Prins Carl Philips skolstart

Även våra svenska kungligheter har en dag i tiden gått sin första dag i skolan.

Skandalerna kring Campus Manilla – Estelles & Oscars skola
Skandalerna kring Campus Manilla – Estelles & Oscars skola

Prins Carl Philip är inget undantag. Den 18 augusti 1986 gjorde den då sjuåriga prinsen entré på storasyster kronprinsessan Victorias skola – Smedslättsskolan i Bromma.

Prins Carl Philips utbildning

Lågstadiet i Bromma blev skolstarten som sedan tog prinsen vidare till Ålstensskolan, liksom sin storasyster. Carl Philip fortsatte sedan i Victorias spår och skrevs in på Enskilda Gymnasiet i högstadiet.

Annons
Små kungligheter på prinsens första skoldag!
Små kungligheter på prinsens första skoldag!Anders Holmström / TT /

1994 påbörjade han en tvåårig utbildning vid privatskolan Kent School i Connecticut, USA. Därefter studerade han vid omtalade Lundsbergs skola i Värmland, där han tog studenten 1999.

2006 blev han klar med en utbildning i grafisk design och reklam på två år vid Forsbergs skola innan han gick vidare för att studera växtodling, teknik och skogsbruk vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Mamma, dotter och son på den första skoldagen.
Mamma, dotter och son på den första skoldagen.SvD/TT

2011 fick han äntligen sin lantmästarexamen. Samtidigt som den utbildningen hade ett intresse för fotografi växt fram och prinsen deltog i omfattande fotografiskt arbete och flera utbildningsexpeditioner tillsammans med Mattias Klum.

Annons

Carl Philips barn – nu börjar de i skolan igen

Och även fast det var ett antal år sedan som prinsen själv började i första klass, så blir han troligtvis påmind om den i veckan som kommer när sonen och miniprinsen Alexander tar klivet in i riktiga skolan.

Även minstingen Gabriel har ett nytt kapitel framför sig – han börjar nämligen i förskoleklass den 31 augusti. Spännande!

Annons
Innehåller annonslänkar