Ingen åldersnoja för kronprins Frederik: ”50 är bara en siffra!”

Kärleken, barnen och ångesten över att bli kung. Här är 50-årsintervjun med kronprins Frederik, inför kungliga jättefesten på lördag!

– Alltså, 50 – det är bara en siffra för mig. Jag känner mig som en sund själ i en sund kropp.

Det är vår danska systertidning Billed-Bladet som har fått en exklusiv intervju med födelsedagsbarnet kronprins Frederik hemma i familjens privata våning på Amalienborg i Köpenhamn. Han dricker kaffe med mjölk och socker ur porslinskopparna med monogram. Och poserar vant på den danskdesignade divanen i konjaksfärgat läder.

På lördag ska han festa natten lång tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel – och med sin Mary som förälskat kallar honom ”den mest vidunderlige mannen i världen”…

Undra på att han är nöjd:

– Livet är ju fantastiskt just nu! Man ska verkligen vara glad för varje dag. Glad för att vi alla är lyckliga och friska. Förr tackade man i sin aftonbön, nu kan det vara fint att stanna upp. Att liksom påminna sig: ”Hey, hvor er det fedt!”.

– På det hela taget är tillfreds ett bra ord för att beskriva hur jag har det just nu. Jag är nöjd med tillvaron.

Läs mer: Margrethes första födelsedag utan Henrik – Frederik missade festen

Kronprins Frederik.

Fast så har det inte alltid varit, berättar han också. När han var liten kände han sig som ”Palle ensam i världen”, tyngd av arvet och insikten om att han en dag MÅSTE bli kung. Han visste att han inte kunde gifta sig med vem som helst. Men också att hjärtat måste få bestämma.

Kronprins Frederik och lillebror Joachim.

– Att träffa den rätta kvinnan och få de barn som jag nu har varit så lyckligt lottad att få, det är något som jag förr bara kunde drömma om. Att den drömmen har blivit min verklighet, det är det jag uppskattar mest, säger han i Billed-Bladets intervju.

Kronprinsessan Mary med barnen.

Mamma Margrethe målar, pappa Henrik skrev poesi. Själv blir han glad av att titta på konst. Men måla själv?

– Nej, inte riktigt. Men det kanske kommer när jag blir farfar, haha!

Läs mer: Firandet av kronprins Frederiks 50-årsdag har börjat!

Kronprins Frederik.

Sen pratar han om idrotten – en viktig del i hans liv.

– Sporten gjorde mig hög på livet redan när jag var liten och sprang runt på gräsplanerna om vårarna och det var värme i luften…

Sedan dess har han ägnat sig åt allt från tuff löpning till segling i hård vind, och  berättar kronprinsessan Mary om denna sida hos sin man:

– Han har ett behov av att försätta sig i extrema situationer. Och det har att göra med att han absolut inte vill att andra ska tro att han har fått allt serverat på silverfat. Allt det han gör är resultatet av hårt arbete, i dokumentären ”Min vej”, som nyligen sändes på danska TV2.

Kronprins Frederik är riktigt äventyrlig.

Hon och Frederik har varit gifta i 14 år och fått fyra barn. Om han överraskar henne ibland? Svaret kommer direkt, med glimten i ögat:

– Det tycker jag!

Danska kronprinsparet Frederik och Mary dansar.

Läs mer: Så ska Victoria och Daniel fira kronprins Frederik på 50-årsdagen!

Foto: IBL