Ingen trodde att prinsessan Sophie skulle få uppleva sin 40-årsdag

Sophie[ av Liechtenstein

Prinsessan Sophie av Liechtenstein njöt av sin 40-årsdag på fler än ett sätt. För en tid sedan trodde hon inte att hon skulle få uppleva den här dagen …

Svärmor, furstinnan av Liechtenstein, skrattar gott tillsammans med födelsedagsbarrnet Sophie. Men för några år sedan upplevde furstefamiljen i Liechtenstein en mycket mörk tid. Arvfurst Alois hustru Sophie drabbades då av en hjärntumör, en svår sjukdom där det hjälper föga att tillhöra ett mycket förmöget furstehus. Hela familjen nästan förlamades av skräck, men behandlingen blev en framgång och de fyra barnen fick behålla sin mamma. Så det var inte konstigt att glädjen var stor då Sophie firade sin 40-årsdag med hela familjen samlad.

Svenska med anor

Sophie är svenska, hennes mor Elizabeth Douglas växte upp på godset Stjärntorp utanför Linköping i Östergötland. Sophies moster Rosita är gift med hertigen av Marlborough och Sophies morbror är den namnkunnige finansmannen Gustaf Douglas med ett förflutet som VD för såväl Dagens Nyheter som Expressen. Sophies far är hertig Max Emanuel, ättling till Bayerns sista kung.

Gifte sig för 14 år sedan

Den 3 juli 1993 sa Sophie och Alois ja till varandra i Saint Florian-kyrkan i Vaduz. Sophie var strålande vacker i mamma Elizabeths tiara, och en dag som denna sparades det inte på krutet. Gästlistan till bröllopet var som sig bör imponerande och i kyrkbänkarna siktades såväl furst Rainer, storhertigfamiljen av Luxemburg och kronprins Felipe av Spanien som presidenterna i Österrike och Schweiz. Till den efterföljande bröllopsfesten bjöds hela furstendömets invånare in och huvudstaden sprakade av festligheter. Öl och vin flödade, musik och sång mixades med dansuppvisningar och fyrverkerier.

Fyra barn har det blivit

Efter att paret blivit lyckligt gifta bosatte de sig i London. Alois arbetade på en revisorsfirma medan Sophie ägnade sig åt att ta kurser i sitt stora intresse – inredningsdesign. Och så föddes parets första son, Joseph Wentzel. 1996 återvände de till Liechtenstein där tre barn till följde i rask takt.

Av Camilla Spjuth Palve

Foto: Scanpix