Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ingrid Alexandra – från kickboxningen till sko-skrällen!

14 aug, 2019, 08:00 
Hon är Norges svar på prinsessan Estelle – men faktiskt ganska okänd för oss här i Sverige. Så varsågoda, här är allt du inte visste om prinsessan Ingrid Alexandra, 15.
Annons

Sista lördagen i augusti sätter sig kronprinsessan Victoria på flyget till Oslo för att vara med när hennes guddotter konfirmeras i Slottskapellet på Det Kongelige slott. För övrigt samma kapell där Ingrid Alexandra döptes den 17 april 2004. Victoria och hennes guddotter har alltid haft nära kontakt, men här i Sverige är vi ju nyfikna på Norges arvprinsessa, så häng med här:

• Första stora kungliga uppdraget var svenskt. Kika på bröllopsbilden på Victoria med näbbgänget här ovan. Det är 6-åriga Ingrid Alexandra som kikar fram med nyklippt lugg!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Alexandra som brudnäbb på kronprinsessan Victorias bröllop.
Prinsessan Alexandra som brudnäbb på kronprinsessan Victorias bröllop.

• Nu, vid fyllda 15, har hon och lillebror Sverre Magnus, 13, precis fått en egen aktivitetskoordinator till sin tjänst. En sorts kombinerad extramamma/extrapappa/läxhjälp, med uppdrag att styra upp deras liv och fritid och vara ett stöd när Haakon och Mette-Marit är upptagna med annat. I den offentliga platsannonsen efterlyste norska hovet en ”en engagerad och trygg resursperson” med specialinriktning på matematik. Ett knivigt ämne även för kungliga barn.

Annons
Prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus.
Den kungliga barnpedagogen har slutat. Nu är aktivitetskoordinatorn här!

• Hon har en svensk farfarsmor – prinsessan Märtha, dotter till prins Carl och en av prinsessorna bakom Prinsessornas Kokbok.

• I sommar har Ingrid Alexandra levt loppan på Ibiza. Nä, inte föräldrafritt, mamma och pappa och brorsan Magnus var med förstås. Bland annat gasade de runt på vägarna i en liten öppen bil. När de inte gjorde båtutflykt till grannön Formentera.

Norska kronprinsfamiljen på Ibiza.
Norska kronprinsfamiljen på Ibiza.

• Ingrid Alexandras födelsedag den 21 januari är officiell flaggdag i Norge och det har den varit ända sedan hon föddes.

Annons

• En vacker dag ska hon bli drottning – och Norges statschef. Men måste hon bli general och admiral som farfar kungen? Svar: Nej. Enligt kronprins Haakon kommer hon att få bestämma själv om det ska bli någon militärutbildning eller inte.

Norska kronprinsfamiljen på semester.

• Två dopnamn – var det inte lite snålt? Jämfört med prinsessan Estelles fyra. Och det var nära ögat att Ingrid Alexandra fick heta Tyra Eufemia i stället, det har Mette-Marit avslöjat i en intervju:

– Men sen tyckte vi att det skulle bli så speciellt att vi inte vågade…

Annons
Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge.
Det var på vippen att hon fick heta Eufemia.

• I familjen är det dock ingen som säger Ingrid Alexandra, där heter hon alltid bara Ingrid.

• Hon gillar att surfa, ett intresse hon delar med pappa Haakon.

Prinsessan Ingrid Alexandra älskar att surfa.
Surfingprinsessan.

• Hon har haft tandställning.

Annons

• Och varje år visar hon upp sin vassa högerfot när det är vänskapsmatch mellan Team Skaugum och Asker United hemma på Skaugum.

Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge.

• Fast frågan är om norrmännen riktigt klarade av de där vita sneakersen hon hade på farmor drottningen och farfar kungens guldbröllopsmiddag? Rubriker blev det i alla fall.

Prinsessan Ingrid Alexandra i sneakers på kung Haralds och drottning Sonjas guldbröllop.
Sko-skrällen: ett par vita Superga-sneakers mitt bland alla finpumpsen.
Annons

• Nu senast är det hennes skolbyte som var på tapeten. Efter fem år i privata Oslo International School, där all undervisning har skett på engelska, växlar hon nu i augusti tillbaka till den ”vanliga” skolan för att gå sista året i grundskolan i Uranienborg Skole. På köpet får hon trimma norska språket lite mer.

Ingrid Alexandra med familjens labradoodles Milly Kakao och Muffins Kråkebolle.
Ingrid Alexandra med familjens labradoodles Milly Kakao och Muffins Kråkebolle.

• Hon är den första norska kvinnan som är född med arvsrätt till tronen. Och en vacker dag blir hon den första regerande drottningen i Norge på 600 år. Då var det drottning Margareta (1353-1412) som regerade över både Norge, Danmark och Sverige.

Annons

• Kunglig kickboxning? Ja akta er, Ingrid Alexandra har tränat på fritiden i flera år… Man blir ju inte riktigt lika häpen över att hon gillar att gå på tur.

Prinsessan Alexandra gillar att måla ögonbrynen väldigt mörka.
Hon gillar att måla ögonbrynen väldigt mörka.

• Be hennes faddrar att rada upp sig och du får en extremt kunglig laguppställning: Två kungar, en kronprinsessa, en kronprins och en prinsessa (kung Harald, kung Felipe, kronprinsessan Victoria, kronprins Frederik och prinsessan Märtha Louise. Plus mormor Marit Tjessem).

• Själv är Ingrid Alexandra gudmor – till en båt (forskningsfartyget Kronprins Haakon, döpt efter hennes pappa).

Foto: TT, Knut Kollandsrud/Det Kongelige Hoff.

Annons