Ingrid Alexandras kaxiga ord inför drottningen fångade på film: "Det är nästan som..."

Ingrid Alexandra är kaxig – fast med värme!

Ingrid Alexandra av Norge är inte bara glad och näpen.Hon har också ett sinne för vassa repliker.
Hovreportrarnas Hemligheter: Detaljen avslöjar – så kluvet var kungahuset
Slå på ljud

Ingrid Alexandra av Norge står redo att skapa historia. Hon är den första norska kvinnan som är född med arvsrätt till tronen. Det innebär att hon kommer att bli den första regerande drottningen i Norge på 600 år.

Men i Sverige är Ingrid Alexandra fortfarande en relativt okänd bekantskap. Kanske var det därför som SVT valde att köpa in dokumentären Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge” från den norska statstelevisionen

I dokumentären, som lockade över 800 000 svenska tv-tittare tidigare i veckan, får vi följa vägen fram till Ingrid Alexandras konfirmation förra sommaren. Inför tillställningen syddes en speciell folkdräkt, och själva processen styrdes av Ingrid Alexandras farmor, drottning Sonja. Dräkten tillverkades inne på det norska slottet, i Sonjas arbetsrum.

Ingrid Alexandra av Norge – här får hon en speciell gåva

Sonja fotar stolt av sitt barnbarn. Foto: SVT/NRK

Sonja fotar stolt av sitt barnbarn Ingrid Alexandra. Foto: SVT/NRK

– Vi ville ge alla barnbarnen en folkdräkt. De är typiskt norska, de är fantastiska hantverk, de är praktiska, de är vackra och de har en historia, säger Sonja i dokumentären.

Ingrid Alexandra fick agera modell inne på Sonjas arbetsrum. Hon hade också ett svårt uppdrag upplagt framför sig: att välja mönster och färg. Hennes dräkt är inspirerad av en sort som bars i Östra Telemark för 200 år sedan.

– Det är jätteläckert, säger Sonja i dokumentären när hon får se midjebandet som skräddaren lägger fram – ett antikt franskt band köpt i New York.

Ingrid Alexandra med kaxig

Sonja har också själv bidragit till dräkten. Hon tog på sig att brodera ett par vadmalsstrumpor åt Ingrid Alexandra.

– Det är väldigt roligt. Det är ett kreativt arbete, men det kräver ett stort tålamod, säger Sonja.

Ingrid Alexandra då? Jo, hon håller en relativt låg profil i dokumentären och låter farmor sköta snacket. Men i slutet tar hon plats och visar att hon trots allt är en tonåring. Detta gör hon med lite skön, avslappnad sarkasm.

Hon får höra av skräddaren att hon har en naturbegåvning för att snöra upp band i sina lockar – och kommer då med en vass motreplik.

– Det är nästan som om jag vore norsk… , säger Ingrid Alexandra med ett leende som rymmer inte så lite “fullifan”-anda.

Ingrid Alexandra är kaxig – fast med värme!

Ingrid Alexandra är kaxig – fast med värme!