Inifrån Ari Behns begravning – så blir ceremonin

Svensk Damtidning är på plats, och möter en stort folkuppbåd som vill ta adjö av Ari Behn i Oslo.

Det är några få timmar kvar tills begravningsgudstjänsten inleds här i Oslo Domkirke, men redan syns en lång ringlande kö av människor som vill ta farväl av Ari Behn. Han berörde många under sitt alldeles för korta, 47-åriga liv, och flera i kön vittnar om att det känns som om de kände honom, trots att de aldrig träffats.

Frode Eriksen var först på plats, han var här redan klockan 8.00 i morse.

Frode Eriksen köade för att få en plats vid Ari Behns begravning i Oslo.

Frode Eriksen stod först i kön.

– Det är så tragiskt detta med Ari, det känns som han fortfarande var en del av kungafamiljen och jag vill gärna hedra hans minne, förklarar Frode för Svensk Damtidning som är på plats.

Solen lyser över domkyrkan och borta vid en av sidoingångarna bärs de sista kransarna in. Bland annat en stor med rosaröda blommor.

Oslo Domkirke inför Ari Behns begravning.

Oslo Domkirke i morgonljuset, timmarna före Ari Behns begravning.

En sminkös skyndar också in i kyrkan och det kan nog behövas en sådan här dag när tårarna sannolikt kommer att rinna på många.

Tidigare på förmiddagen bekräftade norska hovet att prinsessan Märtha Louise får stöd av mamma drottningen, pappa kungen samt av kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit under denna känslosamma dag. Samt av sin faster prinsessan Astrid.

Kronprinsessan Mette-Marit.

Kronprinsessan Mette-Marit stöttar Märtha Louise och barnen.

Kronprinsessan Victoria har tvingats lämna återbud för att finnas hos Estelle som ju brutit benet, men prins Daniel kommer att finnas på plats. Han och Victoria står prinsessan Märtha Louise nära och de har umgåtts mycket familjevis tillsammans med barnen, det berättar hovets informationschef Margareta Thorgren.

Dottern Maud hyllar pappa Ari Behn

Ari Behn (1972-2019).

Ari Behn (1972-2019).

Under ceremonin kommer dottern Maud Angelica att säga några minnesord om sin pappa Ari. Hon har även gjort teckningen av honom på programbladets baksida.

Programmet vid Ari Behns begravning i Oslo.

Begravningsprogrammet.

Dottern Mauds teckning av sin pappa Ari Behn.

Teckningen som Ari Behn skulle ha fått i julklapp av sin sextonåring Maud.

900 personer hedrar Ari Behn

Kyrkan rymmer 900 personer och av dem är 300 särskilt inbjudna. Det betyder 600 platser till alla de ”vanliga” norrmännen i kön.

Familjen har bett Oslos biskop Kari Veiteberg att förrätta Ari Behns begravning.

Familjen har bett Oslos biskop Kari Veiteberg att förrätta begravningen.

Det är Oslos biskop Kari Veiteberg som ska hålla i begravningen, och en hel del av det officiella Norge har slutit upp. Förutom statsminister Erna Solberg väntas också finansministern, kulturministern, familjeministern och energiministern. Samt givetvis alla Aris vänner, en stor och brokig skara.

Svensk Dam kommer att vara på plats inne i kyrkan, följ oss här under dagen.

Foto: TT.