Inifrån Ari Behns sista dygn i livet – därför bryter familjen tystnaden

Ari Behn hittades död av sin pappa Olav.Nu berättar familjen varför man har valt att tala så öppet om den fruktansvärda tragedin.

Norge sörjer fortfarande Ari Behn, författare och före detta make till prinsessan Märtha Louise. Beskedet att Behn valt att ta sitt liv kom på juldagen.

Mamma Marianne Behn och pappa Olav Bjørshol fattade tidigt beslutet att vara transparenta när det gällde omständigheterna kring sonens bortgång.

 

Därför berättar familjen

De ville vara öppna – för att kunna vara ett stöd för andra som lider av psykisk ohälsa.

– Ari var en känd person. Vi valde att säga som det var för att inte skapa spekulationer och med hopp om att det här skulle kunna vara till hjälp för andra, säger mamma Marianne Behn till Se og hör. 

Människorna kring Ari Behn visste att han mådde dåligt. Så sent som på julafton hade vännen Per Heimly ett förtroligt telefonsamtal med Ari.

– Jag pratade med honom på julafton och var tydlig med att han skulle hålla ut, att allt skulle bli bättre. Man måste bara ta sig genom smärtan, man måste hålla ut, har Heimly sagt till NRK.

– Man måste vända bort fokuset från sig själv och ut mot världen, men det var väldigt tungt och omöjligt för Ari att se någon annan utväg.

Ari Behns sista tid i livet

I och med pappa Olavs intervju med Se og hör vet vi nu mer om Aris sista tid i livet. Ari hade först planerat att fira jul med Märtha Louise och deras tre döttrar: Emma, 11, Leah, 14, och Maud, 16.

Men på grund av sin depression valde Ari att stanna hemma i sin bostad i Lommedalen. Pappa Olav kände sig manad att åka och besöka sonen – och upptäckte då att han tagit sitt liv.

– Det var jag som hittade honom. I dag är jag djupt tacksam för att jag fick vara hos honom, säger Olav till tidningen.

– Ari var inte ensam då han valde att ta sitt liv. Det verkar som att Ari hade funnit ett slags ro den sista tiden.

Polisen om upptäckten

Norska kungafamiljen (utom Haakon och Mette-Marit och deras barn som befann sig i sitt hus i Uvdal) hade då varit på julgudstjänst i Holmenkollens kapell. Strax därpå fick de det fruktansvärda beskedet om Ari Behns, vars död blivit bekräftad av Oslopolisen.

– Larmcentralen fick larm från livvakter på den aktuella platsen. Det kom in klockan 16.43. Då larmar vi ambulans och skickar polisresurser till platsen, har Sven Christian Lie, insatsledare i Oslo polisdistrikt, sagt till VG.

Fyra minuter senare hittades Ari Behn hemma i sin villa i Lommedalen, det bekräftar vakthavande befäl Roger Hjertø vid krimvakten i Oslo polisdistrikt. Då var klockan 16.47.