Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Inifrån drottning Sonjas privata niorummare – se bilderna!

18 jan, 2021, 16:00 
Kung Harald Drottning Sonja Hemma hos Privata våning Slottet i Oslo
30 år på tronen – då firar kung Harald och drottning Sonja med något helt unikt: Bilder inifrån sin privata våning på slottet i Oslo.
Annons
Allt om Norges kungahus!Brand logo
Allt om Norges kungahus!

De sitter framför den öppna spisen i marmor, kung Harald i öronlappsfåtöljen och drottning Sonja på en taburett bredvid. Rummet är inrett med mörka träslag, välputsade silverföremål på de strategiskt utplacerade småborden och en orientalisk matta på parketten. I taket hänger en stor ljuskrona.

Kung Harald Drottning Sonja 30 år på tronen Privata bostad på slottet i Oslo
Dagen till ära bjuder Sonja och Harald på en glimt från sin privata våning.

Men det som ser ut som deras vardagsrum, är i själva verket kung Haralds privata arbetsrum. När han och Sonja flyttade in för 20 år sedan hade det starkt sjögröna väggar, men numera är de ommålade i en softare nyans. Men vitrinskåpet på väggen är kvar och här glänser nu alla silverpokaler som kungen har vunnit i sina seglingsmästerskap.

Annons
Kung Haralds privata arbetsrum Kung Haralds och drottning Sonjas privata våning slottet Oslo
Kung Haralds rum med den gamla väggfärgen.

Så bor kung Harald och drottning Sonja

Det är en riktigt stor våning de har, Harald och Sonja. Den ligger tre trappor upp, i slottets sydvästra hörn, och den har fönster åt tre håll.

Här har de bott i 20 år. De flyttade in hösten 2001, i och med att den gigantiska renoveringen blev klar. Kungen fick ett extra långt badkar och drottning Sonja ett eget frisörrum med tre frisörstolar. Ryktet sa då att drottning Sonja styrde projektet med järnhand och en svaghet för ”Dior-lösningar”.

Det Kongelige Slott Oslo Kungliga slottet i Oslo exteriör
Slottet i Oslo är från 1849 och ligger ovanför paradgatan Karl Johann. Det var faktiskt familjen Bernadottes anfader Karl XIV Johan som såg till att det byggdes, men det stod inte klart förrän efter 26 år.

Sonjas privata audiensrum blev hur som helst vackert och ombonat med röda väggar och mycket konst, bland annat Andy Warhols berömda porträtt av drottning Sonja.

Annons
Drottning Sonjas arbetsrum och privata salong.

Haralds och Sonjas sovrum vetter ut mot slottets baksida, och har djupa fönsternischer och utsikt långt bort mot Holmenkollen-åsen.

Drottning Sonja Kung Harald privata våningen Slottet i Oslo utsikten sovrummet
Detta är faktiskt ett av Sonjas och Haralds sovrumsfönster.

På våningen ovanför finns en ”bad- och relaxavdelning” med ångdusch, klimatzon och avkylningsbassäng som Harald och Sonja åtminstone tidigare delade med eventuella besökare i slottets gästvåning. Här finns också slottets moderna vinterträdgård med glastak och egen fontän, samt drottning Sonjas tempererade och mycket omskrivna garderob, stor som en hangar. Skåpen har moderna skjutdörrar, men här finns också gamla klädskåp och byråer kvar från drottning Mauds tid.

Annons
Drottning Sonjas garderob slottet i Oslo
Har du också undrat hur drottningar förvarar sina kläder? Här är svaret!

Kung Harald och drottning Sonja om sina 30 år på tronen

Drottning Sonja Andy Warhol Porträtt
Drottning Sonja framför ett av de porträtt som Andy Warhol skapade när hon besökte hans ateljé i New York.

– I dag är det 30 år sedan min far kung Olav gick bort och vi blev landets kungapar. Vi vill tacka er alla för de fina upplevelser som vi har delat under de åren. Vi vill också tacka för det varma mottagandet som vi har fått, och som vi får, över hela landet.

Annons

– I 30 år har vi rest runt i Norge och mött människor och det har vi verkligen uppskattat. Och vi bär på många goda minnen. För detta är vi er alla djupt tacksamma. Tack för att ni har följt oss på resan. Så här långt!

Kung Harald drottning Sonja Norska kungaparet 30 år på tronen Privata våningen på slottet i Oslo
Nu fortsätter resan för kung Harald och drottning Sonja!

Foto: TT, Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff.

Annons