Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Inifrån Sollidens slott – så ser det ut hos kungaparet  

30 mar, 2020, 07:00 
AvAnna von Koch
Solliden slott på Öland är kungaparets, ja hela kungafamiljens, pärla! Kika in i tesalongen, där Gustaf V redan på 40-talet serverade damerna kaffe. Och den häftiga matsalen med mörk panel!
Annons

– Solliden är vårt paradis på sommaren och vår dröm på vintern, brukar kungen säga.

Här i den slottsliknande vita sommarvillan kan han inte bara åka traktor och njuta av havet, trädgården och blomsterprakten, som han och drottningen tillsammans byggt upp. Här kan kungen och drottningen också hämta andan och få tid att verkligen umgås med barn och barnbarn.

Solliden slott.
Solliden slott.

–  Solliden är ett stycke kulturarv som jag känner mycket varmt för. Det byggdes av min farfars mor, Drottning Victoria, och stod färdigt 1906. När min farfars far, Gustav V, gick bort år 1950, fick jag ärva slottet. Min ambition är att förvalta Solliden så att kommande generationer också får uppleva denna unika miljö, skriver kungen på slottets hemsida.

Annons

Det gamla köket är kvar

Eftersom slottet är en privatbostad finns inte många bilder inifrån, men några få har sipprat ut genom åren.

Köket ligger på nedre botten och har kvar sina gamla snickerier. Kaklet är vitt med ett krön av blå kakelplattor. Här tillagades bland annat tullgarnspaj åt den gamle kungen, Gustaf V. Och det har med tiden också blivit en av kung Carl Gustafs favoriter, något han har berättat för Svensk Damtidning.

– Tullgarnspaj har förändrats genom åren. Ursprungsreceptet är en riktigt tung historia. Den gjordes till Gustaf V. Han var ju lång och smal så de gjorde den extra näringsriktig för honom så han skulle överleva ett par år till, skämt åsido. Pajen innehåller kyckling, kalvbräss, grädde och mycket “mojj”. Det är en riktigt tung historia men oerhört god.

Få saker har förändrats och spisen är till exempel bara bytt tre gånger på 112 år! Den senaste hänge med i 60 år innan den byttes på mitten av 00-talet.

Annons
Går du upp för trappan på slottets framsida kommer du in i stora paradhallen. (Solliden – ett hundra år av kungligt sommarliv, Bryggförlaget 2006)
Går du upp för trappan på slottets framsida kommer du in i stora paradhallen. (Solliden – ett hundra år av kungligt sommarliv, Bryggförlaget 2006)

Likt köket är det mesta i huset bevarat. Det är så kung Carl Gustaf vill ha det. Rustikt trä och vackra paneler osar av minnen från gamla dar. När kungafamiljen tar den stora yttertrappan in till slottet (som på kronprinsessans födelsedag) kommer de rakt in i paradhallen på andra våningen. Där är det terrakottafärgade kakelplattor på golvet och den rustika innertrappan i furu har fått sin bruna färg av tunn lasyr. På väggarna sitter jakttroféer och familjeporträtt.

– Kungen har en väldigt sund syn på hur slottet ska bevaras, han är angelägen om att behålla enkelheten från drottning Victorias dagar, har slottsfogden Leo Eriksson tidigare berättat för Svensk Damtidning.

Annons

Och även utsidan har kungen många idéer om. Varje dag går kungen en inspektionsrunda över ägorna, han gräver själv i trädgården med små grävskopor och har koll på minsta detalj.

Gustaf V bjöd på kaffe i tesalongen

Gustaf V bjuder på kaffe i salongen på Solldien slott, 1942.
Gustaf V bjuder på kaffe i salongen på Solldien slott, 1942. Till höger om kungen ser vi vilohemmets föreståndarinna fru Löthner.

Innanför den stora välkomnande hallen ligger matsalen, vardagsrummet (som kallas Vita salongen) och en liten tesalong, i oregelbunden fil. Här vetter fönstren åt Kalmarsund, och bjuder på en vacker utsikt. Det var här som Gustaf V i augusti 1942 tog emot gäster och elever från Drottning Victorias vilohem för att bjuda på kaffe.

Bild inifrån Solldien slott på 1930-talet.
Bild inifrån Solldien slott på 1930-talet.

Matsalen har hög furupanel och intill den tunga renässansskänken från Bologna står en blåvit kakelugn och ett golvur. På väggarna hänger målningar av drottning Victorias älsklingshundar.

Annons
Middag i matsalen. Bild från Barbri Hultmans bok Sommarslottet (Page One Publishing 1996)
Middag i matsalen. Bild från Barbri Hultmans bok Sommarslottet (Page One Publishing 1996)

1976 fick kungaparet inredningen till två av rummen i bröllopsgåva och de är sig lika än i dag. Det ena har klargröna väggar och det andra starkt blå (vilket står för havet och grönskan).

Sovrummen och gästrummen ligger på andra våningen och Hagasessornas gamla rum står fortfarande kvar. I vindsvåningen högst upp är det bland annat tjänstebostäder och tvättstuga, något prinsessan Madeleine kommenterade i sin C-uppsats.

– Att rummen är små gör det hemtrevligt och man får inte känslan av att man bor på ett slott, berättade hon i samband med att hon skrev sin C-uppsats i konstvetenskap om Sol­liden 2004. Men hon avslöjade också att tvättstugan är aningen opraktisk, just eftersom den ligger på vinden.

Annons

Men även om rummen är små, är de många!

– Det är påfallande många, mellan 40 och 50, skulle jag nog säga. Men flera av rummen är mycket små, har slottsfogde Leo Eriksson berättat för Svensk Damtidning.

Sollidens historia

Sollidens slott byggdes alltså på uppdrag av drottning Victoria med inspiration från Axel Munthes Villa San Michele på Capri och stod färdigt 1906 och här har kungafamiljen tillbringat alla somrar sedan dess.

Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip på Solliden 1980.
Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip på Solliden 1980.

Den vackra byggnaden med sina tre våningar är ingen bjässe med slottsmått mätt, men det är heller ingen liten byggnad. Alla vet vi ju dock hur skönt det kan vara att ha sitt eget. Tur då för den växande kungafamiljen att det finns fler hus på slottsområdet att sprida ut sig på!

Annons
Kungafamiljen framför Sollidens slott.
Kungafamiljen älskar att samlas om somrarna.

Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip bor i Kavaljershuset

Kavaljershuset – även kallat Hemlighuset eller Jägarhyddan, eller rätt och slätt Kavaljeren – byggdes redan innan slottet, och här bodde drottning Victoria under de fyra år det tog att färdigställa slottet. Därefter användes huset som personalbostad och kontor, men på senare år har det fungerat som bostad åt kungafamiljens alla sommargäster.

Carl Philip och Sofia med sina pojkar på Solliden 2018.
Carl Philip och Sofia med sina pojkar på Solliden 2018.

Det var här som både prins Daniel, Chris O’Neill och prinsessan Sofia fick bo och träffa sina respektive innan de var förlovade och i kungens ögon officiella par. Idag fungerar Kavaljershuset som sommarbostad åt prinsessan Madeleine och prins Carl Philip med familjer.

Annons

Kavaljershuset är med sina dryga 500 kvadratmeter det i särklass största bostadshuset inne på området – förutom slottet – och det innehåller en rad gästrum och även gästkök.

Kavaljershuset på Solliden slott.
Kavaljershuset på Solliden slott.

Huset ligger helt avskilt inne på området och en promenad från slottet till Kavaljershuset tar ungefär fem minuter. Det finns ett tjugotal villor inne i Borgholm som är byggda med Kavaljershuset som förlaga.

Kronprinsessan Victorias sommarhus

Högst upp på kronprinsessan Victorias önskelista står alltid mer tid med familjen och det får hon alltid på sommaren i familjens sommardröm Villa Skönvik.

Det 328 kvadratmeter stora enplanshuset, som stod klart 2013 är byggt i med en öppen och ljus planlösning.

Annons
Kronprinsessfamiljen på Solliden slott, 2019.
Kronprinsessfamiljen på Solliden slott, 2019.

– Det är en enkel men ytterst noggrant genomförd byggnad och det är mycket tankar runt god design och uthålliga materialval. Huset kommer att bli en arkitekturikon om 100 år, just som Solliden är idag, säger Leo Eriksson, arkitekt och slottsfogde på Sollidens slott.

Villa Skönvik på Solliden slott.
Villa Skönvik på Sollidens slottsägor.
Villa Skönvik med sin pool utanför.
Villa Skönvik med sin pool utanför.

Huset är  format som ett H och byggt i modern, stil, med rena linjer, stora fönster, tre eldstäder, vackra golv i slipad kalksten och en hänförande utsikt över Kalmarsund. Utanför finns en pool med glasstaket.

Annons

Här kan kronprinsessan skjuta undan de glasade dörrarna varma sommardagar, bada i poolen eller ta med prinsessan Estelle och prins Oscar de hundra metrarna ner till det oftast kalla vattnet för bad.

Drottningen och Victoria i sandlådan, 1980.
Drottningen och Victoria i sandlådan på Solliden, 1980.
Drottningen cyklar med Victoria och Carl Philip sommaren 1980.
Drottningen cyklar med Victoria och Carl Philip sommaren 1980.

Kungen älskar att basta!

Nere vid vattnet ligger också kungafamiljens älskade båthus. Det är en 100 kvadratmeter stor byggnad nere vid Kalmarsunds strand, och detta är den givna platsen för kungafamiljens privata middagar och fester.

Annons
Båthuset på Solliden slott.
Båthuset på Solliden slott.

Men kungafamiljen och deras vänner använder även båthuset flitigt under varma sommardagar. Här tillbringar man också tiden när själva slottet och parken är full av allmänhet. Runt båthuset finns stora solterrasser och familjens båtar ligger ankrade utanför.

Båthuset med sin modernare inredning syns här!
Båthuset med sin modernare inredning syns här!
Öppen sous med utsikt över sundet!
Öppen sous med utsikt över sundet!

Här är inredningen modern och fräsch, med stora sällskapsytor, bastu och omklädningsrum. Kungen har berättat för Svensk Damtidning hur mycket han älskar att basta. Kungen älskar ju också fiske och har i alla år lagt nät med barnen.

Annons
Kungen och Victoria har fått fisk i näten, 1980.
Kungen och Victoria har fått fisk i näten, 1980.

Och så har vi ju hönshuset som ligger precis intill Kavaljershuset. Hit brukar Silvia ta med barnbarnen för att hämta ägg, innan morgonpromenaden går vidare till hästarna.

Det är stora ägor, och här är en av få gånger du kan få se Silvia köra bil!
Det är stora ägor, och här är en av få gånger du kan få se Silvia köra bil!
Det är lätt att förstå att bilden behövs, se hur långt Solliden ligger från båthuset och Villa Skönvik!
Det är lätt att förstå att bilden behövs, se hur långt Solliden ligger från båthuset och Villa Skönvik!

Kaffetorpet – utanför allt privat!

Kaffetorpet utanför Solliden slott.
Kaffetorpet utanför Solliden slott.

Kaffetorpet ligger visserligen precis utanför slottsområdet och används inte privat, men det är ett ställe som både kungen och drottningen är mycket engagerade i. Det lilla torpet byggdes 1890 men har byggts till och rymmer idag 70 gäster. Här kan gästerna smaka på äppelmust gjord på äpplen från slottsträdgården och kungens egen snaps.

Annons
Drottning Silvia dricker kaffe med sin bror Ralf Sommerlath på Kaffetorpet 2008. Han är idag 91 år.
Drottning Silvia dricker kaffe med sin bror Ralf Sommerlath på Kaffetorpet 2008. Han är idag 91 år.

Ja innanför de höga järngrindarna vid Solliden Slott finns avkoppling och glädje för alla i kungafamiljen. Kungen får köra sin traktor och gräva i trädgården, drottningen kan påta i sin perennrabatt, Estelle kan ta långa ridturer med mamma Victoria eller moster Madeleine. Prins Oscar är nöjd med sin fotboll medan prins Daniel inte missar en löprunda på Alvaret om eftermiddagarna. En drömvärld för en kungafamilj som sällan får egentid allihop tillsammans.

Prins Oscar med sin älskade fotboll på Victoriadagen 2019.
Prins Oscar med sin älskade fotboll på Victoriadagen 2019.

Foto: TT

Annons