Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Intervju! Kungen – om kungen

12 maj, 2018, 16:00 
Kung Carl Gustaf gestikulerar, viftar med händerna
Ett älskat arv som ska föras vidare. Och en trädgård som är i ständig förändring. Här berättar kungen om sitt sommarslott Solliden – och om sin farfars farfars farfar, den fascinerande och morgontrötte Karl XIV Johan!
Annons

Svensk Damtidning träffar kungaparet på deras öländska sommarslott, Solliden. Här har kungen tillbringat alla sina 72 somrar och här har han koll på varenda sten och buske. De har precis anlänt från Stockholm och det är ett mycket avspänt kungapar som ser fram emot en ledig långhelg i majsolen.

Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund intervjuar kungaparet.
Svensk Damtidning fick en pratstund med kungaparet.

Vad betyder Solliden i era liv?

– Jag kan ju börja med att säga det är ett arv helt enkelt. Ett arv som förpliktigar och som jag försöker föra vidare på bästa möjliga sätt.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag ärvde det här av Gustaf V i stort sett när jag föddes. Och sedan dess har jag känt mer och mer för det och försökt föra arvet vidare, i den mån det går. Det är inte så lätt, det är mycket som ska skötas här, med personal och en trädgård som alltid är i förändring på något sätt.

Drottningen nickar:

– Det gäller att man förnyar, men inte för mycket.

Kungafamiljens sommarslott Solliden på Öland.
Det var kungens farfarsmor drottning Victoria som lät bygga slottet. Det stod klart 1906.
Kungafamiljen samlad i trädgården framför Sollidens slott.
Kungafamiljen samlad i Italienska trädgården på Solliden, sommaren 2016.

Den här eftermiddagen har kungen precis slagit upp grindarna till Solliden och utställningen i slottets paviljong. I år handlar den helt och hållet om hans anfader, den förste Bernadottekungen Karl XIV Johan. Han som var kejsar Napoleons skicklige marskalk innan han blev headhuntad till uppdraget som Sveriges kung. Han kröntes år 1818 och det betyder ju att ätten Bernadotte nu firar 200 år på tronen.

Annons
Kungaparet inviger Karl XIV Johan-utställningen på sommarslottet Solliden
– Jag tycker det är roligt att göra utställningar. Annars brukar jag ju öppna utställningar, så jag har blivit lite av min egen utställningskommissarie! säger kungen.

Förutom att vara en stor organisatör och mycket plikttrogen var kungens anfader också känd för att vara en morgontrött man, något han löste genom att helt enkelt hålla audiens sittande i sängen. I utställningen får man också se en säng bäddad med hans personliga linnelakan. Karl XIV Johan var också en stor svampälskare och den som lärde det svenska hovet att äta Karljohansvamp, som dittills hade betraktats som helt oätlig. Till sin franske anfaders ära bjuder kungen därför på receptet på just Karljohansvampsoppa, komponerat av köksmästaren på Drottningholms slott.

Annons

Karl XIV Johan var en väldigt fascinerande person. Vad tänker kungen när kungen blickar tillbaka på sin förfader?

– Ju mer jag läser om honom och ju mer jag hör, desto mer imponerad blir jag. Han hann med mycket. inom allt från bankväsendet till jordbruket, som ju var den tyngsta industrin i samhället då. De här områdena som är så viktiga för Sverige och som är kittet i ett samhälle, som får ett samhälle att fungera. Han såg bland annat till att bankväsendet skulle fungera bättre, och han var med och drog igång Lantbruksakademien i Sverige för att hjälpa bönderna att odla rätt produkter och kanske använda modernare redskap.

Kungen har också lånat ut flera porfyrurnor till utställningen som nu står och glänser i en av montrarna på Solliden. Till vardags hittar man dem på olika slott. Kungen stannar till:

– Jag tycker att porfyren är vansinnigt vacker. Och för Karl XIV Johan var den ett sätt att matcha Napoleons marmor!

En ask i porfyr med brännförgyllningar på locket.
Så här ser den ut – porfyren. Kungen uppskattar den lika mycket som sin anfader Karl XIV Johan, som köpte hela porfyrverket i Älvdalen år 1818.

Foto: Stella Pictures, IBL

Annons