Intervju med Malinda Damgaard – skaparen bakom prinsessornas hattar

NU GRATIS

Kändismodisten Malinda Damgaard gör hattar till kungligheter och kändisar, men har överraskande nog aldrig varit särskilt förtjust i att sy. Mode är inte heller något favoritintresse. Ändå valde Malinda att söka till Tillskärarakademin i Göteborg med inriktning mönster, konstruktion och sömnad.

– Alla gjorde det och då gjorde jag det också. Men det var inte min grej. Jag har inget tålamod och det var alldeles för långa projekt, säger Malinda när Svensk Damtidning träffar henne på vackra hotell Dorsia i hjärtat av Göteborg.

Malinda hoppade i stället på skolans modistutbildning, den enda som finns i Sverige.

– Det lät jättehäftigt. Jag har alltid gillat att gå mot strömmen och eftersom nästan ingen gör hattar så kände jag att det måste jag göra! Men min pappa var inte så nöjd och tyckte inte man kunde utbilda sig inom hattar. Fast i dag är han rätt glad, säger hon med ett stort leende.

Två av Malinda Damgaards skapelser till prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria.

Två av Malinda Damgaards skapelser till prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria.

Efter utbildningen hamnade Malinda i en svacka och undrade hur i hela friden hon hade tänkt. Hur skulle hon lyckas få ett jobb? Hennes mamma tyckte att Malinda skulle sikta högt och söka jobb hos världsberömde modisten Philip Treacy.

– Hon tjatade och tjatade. Det är klart att jag inte kommer att få ett jobb där, tänkte jag. Men mamma gav sig inte och sa att jag måste försöka. Till slut sökte jag, men det var mest för att få slut på hennes tjat.

Jobbade för Philip Treacy

Men tänka sig, den brittiske stjärnmodisten (som för övrigt är hertiginnan Kates favoritmodist) var djupt imponerad av Malindas skisser och erbjöd henne omgående en praktikplats i hans lilla ateljé i London.

– Philip tyckte om hur jag jobbade. Jag är lite nördig när det kommer till material och linjer vilket han uppskattade.

Efter tre månader fick hon inte ihop tillvaron ekonomiskt med sin knappa praktikantlön, men Philip ville ha henne kvar till varje pris och gav henne fast anställning.

– Philip har lärt mig så otroligt mycket. Hade det inte varit för honom hade jag inte varit modist i dag.

Men Malinda avslöjar att de inte alltid var helt överens …

– Vi har inte samma humor och vi pratar inte samma språk. Men vi talar samma hantverksspråk. Vi är väldigt goda vänner i dag. Bättre än vad vi var då.

Malinda Damgaard har även gjort hattar till Camilla Parker Bowles.

Malinda Damgaard har även gjort hattar till Camilla Parker Bowles.

Under Malindas tid hos Philip Treacy gjorde hon många hattar till det brittiska kungahuset, däribland till hertiginnan Catherine och prinsessan Beatrice. Men den största kunden var prins Charles hustru, hertiginnan Camilla.

– Jag gjorde i princip alla hennes hattar. Vi har nämligen samma storlek och form på huvudet. Passade hattarna på mig så passade de på henne. När jag sa upp mig suckade kollegorna på ateljén och sa skämtsamt: ”Åh nej, nu försvinner Camilla- huvudet.”

Även denna hatt är Malinda Damgaards skapelse.

Även denna hatt är Malinda Damgaards skapelse.

Malinda fick även göra popstjärnan Lady Gagas berömda hatt i form av en telefon som hon bar i The Jonathan Ross Show.

Att göra en hatt av en tung telefon är förstås inte det lättaste. Speciellt inte eftersom Lady Gaga frågade om det var möjligt att kunna ta av luren för att kunna låtsasprata i den.

– Philip sa nej, men jag sa ja. Då var han inte så glad på mig. Men jag lyckades sy in en hel drös magneter. Fast det var bökigt att hålla koll på polerna så det blev rätt … Men Lady Gaga blev väldigt nöjd!

När prinsessan Madeleine skulle döpa prinsessan Leonore bad hon Malinda Damgaard att skapa hennes flor.

När prinsessan Madeleine skulle döpa prinsessan Leonore bad hon Malinda Damgaard att skapa hennes flor.

Efter fyra och ett halvt år hos Philip Treacy valde Malinda att säga upp sig då hon var hungrig på ny kunskap. Det fanns helt enkelt inte så mycket mer att lära sig där.

Först flyttade hon till Göteborg, men där blev hon inte kvar länge. I stället tog hon sitt pick och pack och drog till Stockholm, och det dröjde inte länge innan hon blev ett namn att räkna med.

– Jag flyttade dit i januari 2012 och startade företaget kort därefter. I januari 2013 vann jag pris som ”Årets accessoardesigner” på Elle-galan. Det året var jag också sommarpratare. Det gick verkligen undan, förklarar Malinda med ett leende.

I samma veva fick hon också in en fot i det svenska kungahuset, och det tack vare kronprinsessans frisör Peter Andersson som i sin tur kände Victorias stylist Tina Törnquist.

Svensk, kunglig hattdebut gjorde Malinda på prinsessan Estelles dop 2012 då hon stod bakom både Victorias blekrosa coiffe och Madeleines syrenlila coiffe med mörklila flor. Den sistnämnda skapelsen var en slitsam historia.

– Det tog sådan tid att jag blev galen. Jag grät till slut! Jag satt natten innan dopet och en kompis kom över med ”korvmoj-mat” och coca-cola klockan tre på natten.

Men allt löste sig till slut, Malinda hann färdigt och prinsessan fick sin hatt. Sedan dess har hon hunnit med ett tiotal hattar till kungahuset. Hon har till exempel skapat den söta coiffe som prinsessan Sofia bar på lysningen innan bröllopet med prins Carl Philip.

En stor dröm kvar…

Men det finns ett uppdrag som Malinda fortfarande drömmer om.

– Jag skulle vilja göra en hatt åt drottning Silvia! Det skulle vara väldigt roligt.

Av Anna & Hans Shimoda Foto: IBL, Shimoda Media