Svensk Damtidning på plats! Victorias egna ord om Jordanien-resan

Hon började dagen i sneakers och slutade den i paljettpumps. Och till cocktailpartyt sent i går kväll i Jordaniens huvudstad Amman kom kronprinsessan Victoria i glänsande midnattsblått med vibbar av orientalisk prinsessa. Inte konstigt att prins Daniel såg så stolt på sin fru.

Det var ambassadör Erik Ullenhag och hans fru Maria som var värdpar och ambassadören prisade vårt kronprinsesspar i sitt tal, I partyvimlet under den bara himlen fanns det gott om både kvinnliga förebilder och unga entreprenörer.

Kronprinsessan Victoria på väg in på svenska residenset i Amman.

Dags för cocktail. Kronprinsessan på väg in på svenska residenset i Amman i går kväll.

En 14 timmar lång arbetsdag gick mot sitt slut. Som vi tidigare berättat började den ju redan i gryningen, med en 5 kilometer lång morgonvandring i bergen utanför Amman. Det dammade rejält om den rödbruna jorden när kronprinsessan kom klivande i sina sneakers.

– Vad roligt att du är här! sa hon spontant till Svensk Damtidning och sträckte fram handen. Sedan slog vi följe en bit och pratade om hur annorlunda skogsdoften är jämfört med hemma, och om projektet med eko-byar längs den 65 mil långa vandringsleden. Den sträcker sig faktiskt genom hela landet.

– Att vandra så här är ett otroligt bra sätt att lära känna ett land, på ett lite annorlunda sätt, Det ger ju en väldigt intressant inblick och det är en fantastisk upplevelse, sa kronprinsessan medan solen gick upp över bergssidan.

Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund fick en pratstund med kronprinsessan Victoria under vandringen på Jordan Trail i Jordanien.

Svensk Damtidning fick en pratstund.

Det blev också en vandring som bjöd på några mycket speciella möten. Som det mellan prins Daniel och fåraherden, medan de 150 fåren gick en bit bort och betade.

Läs mer: Se första bilderna! Victoria och Daniel i Jordanien

Prins Daniel och fåraherden, ett fint möte under kronprinsessparets officiella besök i Jordanien.

Prins Daniel och herden, oförglömligt.

Prins Daniel tar farväl av fåraherden han mötte under vandringen på Jordan Trail under det officiella besöket i Jordanien.

Dags att ta farväl. Men med kroppsspråk kommer man långt.

Och det där teet uppe på en av de jordanska kullarna smakade härligt. Det serverades som brukligt i små glaskoppar och var väldigt sött, med smak av salvia och mynta.

Kronprinsessan tar en paus under vandringen på Jordan Trail under det officiella besöket i Jordanien.

Plötsligt var det framdukat till te uppe på bergshyllan. Och det var skönt med en paus.

Här är grabbarna som kokade teet, i de stora tekannorna som du ser här.

Plötsligt var det framdukat till te uppe på bergshyllan under kronprinsessparets vandring på Jordan Trail.

Sedan bar det av till den plats där Jordanfloden möter Döda havet, som låg helt stilla denna förmiddag. Havsytan sjunker med en hel meter om året och vattenbristen är en regionens stora frågor. Vatten är också kronprinsessans specialområde. Hon fick ett glas apelsinjuice att svalka sig med och sköt upp solglasögonen i pannan och lyssnade intensivt.

“Pappa döptes i vatten från Jordanfloden”

En annan av höjdpunkterna var besöket på den plats vid Jordanfloden där Jesus döptes. Kronprinsessan doppade fingrarna i det heliga vattnet och konstaterade att det var detta som användes vid pappa kungens dop. På den tiden hämtade man hem vatten till kungliga dopbarn från just Jordanfloden.

– Och vi fick vatten härifrån i bröllopsgåva!

Kronprinsessan doppar fingrarna i det heliga vattnet i Jordanfloden..

Kronprinsessan ville inte missa att doppa fingrarna i det heliga vattnet.

Sedan var det äntligen lunch. Och vilken lunch! Under pinjeträden i Skandinaviska skogen (som kallas så sedan kungen kom hit och invigde 1989) väntade den mest överdådiga buffé.

Läs mer: Allt om Victorias och Daniels Jordanienresa – här är programmet

Den härliga lunchen under kronprinsessparets besök i Skandinaviska skogen i Jordanien.

Serverat under pinjeträden.

Bland gästerna fanns prinsessan Majda, som en gång hette Margaretha och kommer från Södertälje. Hon berättade för Svensk Damtidning att hon har bott i Jordanien i 55 år. Hon och hennes man prins Raad träffades London 1962 och gifte sig ett år senare i Sverige.

Är det någon som kallar prinsessan för Maggan längre?

– Jodå! Alla mina vänner och några till för den delen. Men vad roligt med Svensk Damtidning, nu blir min syster Guje i Södertälje glad!

Banden till den jordanska kungafamiljen är starka och det blev ett kärt återseende när Victoria träffade prinsessan Majda och prins Raad.

Banden till den jordanska kungafamiljen är starka och det blev ett kärt återseende när Victoria träffade prinsessan Majda och hennes man prins Raad.

Eftermiddagen slutade i det stora flyktinglägret Baqaa, som legat här i hela 50 år. Här bor 100 000 palestinska flyktingar och här är vardagen på många sätt en kamp. Men barnen som kronprinsessparet fick träffa bjöd ändå på framtidshopp när de berättade om sina drömmar om att bli läkare, advokat, lärare och arkitekt. Och de bjöd på en härligt gungande välkomstdans till den arabiska musiken. Och Victoria och Daniel, de gick all in och gungade med!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker flyktinglägret Baqaa utanför Amman i Jordanien. Det är med svenskt bistånd som FN-organet UNRWA lyckas driva skolan vidare.

Så mycket livsglädje i flyktinglägret – trots allt. Och det är med svenskt bistånd som FN-organet UNRWA lyckas driva skolan vidare.

Läs mer: Nytt porträtt av kronprinsessfamiljen – på Arlanda

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Pelle T Nilsson/Stella Pictures, Helena Wiklund