Isländska askmoln skapar jätteproblem för 70-årsfirande Margrethe

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Den svenska kungafamiljen har nu tvingats ställa in sin avfärd mot Danmark eftersom det stora askmolnet från vulkanutbrottet på Island är på väg att stoppa all flygtrafik i Sverige för tillfället. Och lika trassligt är det tydligen för de andra kungahusen.

Det var under natten mot onsdagen som det stora vulkanutbrottet skedde på Island, men det är först nu det börjat ställa till trubbel för flygresenärer i resten av Europa. I Storbritannien räknar man med stora förseningar och inställda flyg. Sverige har redan drabbats så till vida att kungafamiljens flyg ner till drottning Margrethes födelsedagsfirande har ställts in för tillfället. Inga plan kan heller lyfta från Oslo, norska tidningar säger att det antagligen kommer att vara totalstopp under det närmaste dygnet. Och frågan är om de holländska eller belgiska kungafamiljerna kan resa de heller, för även de danska flygplatserna har drabbats.

Nu tittar säkert alla de drabbade kungafamiljerna på andra möjligheter att ta sig till Köpenhamn, men om de hinner fram i tid är nog den stora frågan på allas läppar just nu.

Av Agneta Nisbeth

Foto: IBL