"Jag kan inte ha armen om min bror längre"

Harrys beslut har skapat en spricka i relationen med William.

Prins William har brutit sin tystnad om Harrys beslut. Han är besviken på sin lillebror – och tvivlar på om deras relation kan bli densamma.

Endast två år skiljer dem åt. Och prins William och prins Harry delar minnen tillsammans, många av dem glada – men också livets största sorg, dagen då deras mamma, prinsessan Diana dog.

Bilderna på bröderna från mammans begravning har etsat sig fast hos många. Dödsfallet var en av anledningarna till att Harry har kämpat med sin mentala hälsa, och William har tidigare berömt brodern för att han sökt hjälp.

William och Harry vid prinsessan Dianas begravning 1997.

William och Harry vid prinsessan Dianas begravning 1997.

Men på senare år har bröderna glidit i sär. Och Harrys nya chockbeslut – han och Meghan vill bryta upp med kungahuset – verkar vara spiken i kistan för brodersrelationen.

– Jag har lagt armen om min bror hela livet, och nu kan jag inte göra det längre, säger prins William enligt tidningen Sunday Times.

– Vi är två olika enheter nu, fortsätter han.

Det är öppenhjärtiga ord från William. Han berättar att han inte längre känner att han och brodern är ett “lag”.

– Jag är ledsen för det. Men allt jag kan göra är att försöka stötta dem, säger han om Harry och Meghan.

Vill lämna topprollerna

Det var på onsdagen som Harry och Meghan meddelade att de har för avsikt att lämna sina centrala positioner i den brittiska kungafamiljen – och flytta till Nordamerika. Ett beslut som på bara några dagar har fått namnet “Megxit”.

Meddelandet om sortin kommunicerades på parets privata Instagramkonto och hade alltså inte det brittiska hovet som avsändare. Det var ett tecken på att detta var parets egna beslut och inte något som godkänts av drottningen.

Och mycket riktigt – enligt uppgifter i brittiska medier reagerade både drottningen och hennes make med bestörtning då de fick höra talas om planerna.

Hovet har i ett uttalande sagt att diskussionerna om prinsparets framtid befinner sig i ett “tidigt stadie” och att det här är “komplicerade frågor” som kommer att ta tid att reda ut.

Anton Nilsson

Foto: TT