Japans forna kejsarinna har drabbats av cancer

Akihito michiko tt

Det japanska hovet meddelar nu att deras forna kejsarinna Michiko är sjuk och att hon kommer att opereras till hösten.

Det japanska hovet har precis gått ut med ett tråkigt meddelande, att den forna japanska kejsarinnan Michiko, 84, har drabbats av bröstcancer.

Upptäcktes vid en hälsokontroll

Den kejserliga hovet berättar att cancern tack och lov har upptäckts på ett tidigt stadium under en hälsokontroll förra månaden. En operation är inplanerad till september.

Michiko

Michiko och maken, den forne kejsaren Akihito, avgick med stor pompa och ståt tidigare i år, närmare bestämt den 30 april. De lämnade då över ansvaret på den kejserliga tronen till sonen kejsar Naruhito och hans hustru kejsarinnan Masako.

japanska kejsarfamiljen m Naruhito

Det nya kejsarparet ses här på bilden tillsammans med dottern Aiko när de var på väg att åka på sin sommarsemester.

Den forna kejsarinnan har även tidigare tvingats tillbringa några perioder inlagd på sjukhus, då för sina hjärtproblem. Hennes make Akihito som blivit 85 år har också drabbats av olika krämpor och sjukdomar de senaste åren.

Genomgått en hjärtoperation

Den tidigare kejsaren har tidigare genomgått en hjärtoperation och en prostataoperation. Det var var naturligtvis på grund av parets ålder och vacklade hälsa som gjorde att de också lämnade över tronen till sin äldste son.

Akihito Michiko

Akihito chockerade nog en hel del när han beslutade sig för att abdikera efter 28 år som Japans kejsare, en roll som man verkligen att på största allvar i landet. Att någon har abdikerat har aldrig förekommit tidigare, i alla fall i modern tid.

Michiko träffade sin make Akihito i augusti 1957 under en tennismatch och nästan två år senare, i april 1959 gifte sig paret i Tokyo.

Akihito michiko

Det sägs att kejsarens mamma kejsarinnan Kojun först var emot giftermålet, för hon ville att sonen skulle gifta sig mer “kungligt”. Dessutom var Michiko faktiskt av en annan religion.

Michikos föräldrar var medlemmar av den romersk-katolska kyrkan och hade gett sin dotter en bra utbildning vid både Harvard och Oxford University. Något som inte var allt för vanligt i Japan på den tiden.

Foto: TT