Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Japans forna kejsarinna har drabbats av cancer

12 aug, 2019, 16:00 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Akihito michiko tt
Det japanska hovet meddelar nu att deras forna kejsarinna Michiko är sjuk och att hon kommer att opereras till hösten.
Annons

Det japanska hovet har precis gått ut med ett tråkigt meddelande, att den forna japanska kejsarinnan Michiko, 84, har drabbats av bröstcancer.

Upptäcktes vid en hälsokontroll

Den kejserliga hovet berättar att cancern tack och lov har upptäckts på ett tidigt stadium under en hälsokontroll förra månaden. En operation är inplanerad till september.

Michiko

Michiko och maken, den forne kejsaren Akihito, avgick med stor pompa och ståt tidigare i år, närmare bestämt den 30 april. De lämnade då över ansvaret på den kejserliga tronen till sonen kejsar Naruhito och hans hustru kejsarinnan Masako.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
japanska kejsarfamiljen m Naruhito
Det nya kejsarparet ses här på bilden tillsammans med dottern Aiko när de var på väg att åka på sin sommarsemester.

Den forna kejsarinnan har även tidigare tvingats tillbringa några perioder inlagd på sjukhus, då för sina hjärtproblem. Hennes make Akihito som blivit 85 år har också drabbats av olika krämpor och sjukdomar de senaste åren.

Annons

Genomgått en hjärtoperation

Den tidigare kejsaren har tidigare genomgått en hjärtoperation och en prostataoperation. Det var var naturligtvis på grund av parets ålder och vacklade hälsa som gjorde att de också lämnade över tronen till sin äldste son.

Akihito Michiko

Akihito chockerade nog en hel del när han beslutade sig för att abdikera efter 28 år som Japans kejsare, en roll som man verkligen att på största allvar i landet. Att någon har abdikerat har aldrig förekommit tidigare, i alla fall i modern tid.

Michiko träffade sin make Akihito i augusti 1957 under en tennismatch och nästan två år senare, i april 1959 gifte sig paret i Tokyo.

Akihito michiko

Det sägs att kejsarens mamma kejsarinnan Kojun först var emot giftermålet, för hon ville att sonen skulle gifta sig mer “kungligt”. Dessutom var Michiko faktiskt av en annan religion.

Michikos föräldrar var medlemmar av den romersk-katolska kyrkan och hade gett sin dotter en bra utbildning vid både Harvard och Oxford University. Något som inte var allt för vanligt i Japan på den tiden.

Foto: TT

Annons