Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Japans kejsare abdikerar - första gången på över 200 år

30 apr, 2019, 19:00 
Agneta Nisbeth
kejsar Akihito abdikerar
Det var över 200 år sedan en kejsare abdikerade i landet. Med pompa och ståt avgick Akihito under tisdagen och nu ska nästa kejsare sväras in.
Annons

Precis som vi hade förväntat oss blev det en mycket värdig och traditionell ceremoni när Japans kejsare Akihito lämnade över titeln till sin son Naruhito. Den 85 årige kejsaren var klädd i traditionella kläder när han klev in i Shrine of Kashikodokoro för att påbörja sin abdikation. Det var då bara första delen i den långa ceremonin som kommer att äga rum under både tisdagen och onsdagen.

Direktsändes i tv

Tisdagens ceremoni direktsändes i tv och man kan anta att de flesta av landets medborgare följde händelseförloppet live. Det trycktes upp nya upplagor av tidningarna och alla på stan verkade engagerade i dagens stora händelse.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kejsaren Akihito

Kejsaren har genom århundradena nästan haft en gudomlig status hos befolkningen, men även om detta är något mindre påtagligt i dagens Japan så har Akihito varit en mycket älskad regent.

Annons
Naruhito tt
Den kommande kejsaren Naruhito, här i en bil på väg till abdikations-ceremonin, kommer att officiellt ta över tronen under onsdagen den 1 maj.

Akihito och hans hustru Michiko kan nu se fram mot ett betydligt lugnare liv tillsammans. Han fick dispens från Japans parlament att kunna abdikera, annars har man vanligtvis rollen som kejsare fram till sin död. Kejsare Akihito menade att det inte längre gick att fullfölja plikterna på grund av sin sviktande hälsa.

Akihito abdikerar
Den avgående kejsaren stod bredvid sin hustru under dagens ceremoni, men hela den japanska kejsarfamiljen fanns också med i salen på det kejserliga slottet i Tokyo.

Akihitos son Naruhito kommer snart att bli kejsare av Krysantemum-tronen och blir därmed den 126:e kejsaren i världens äldsta monarki, ett både ansvarsfullt och traditionsfyllt uppdrag.

Annons
Akihito och Naruhito kejsare

Bara själva ceremonin var en uppvisning av mångåriga traditioner. När Akihito, iklädd sina vanliga kläder, höll sitt sista tal som kejsare i det kejserliga palatset sa han:

– Jag önskar att Japan och resten av världen kan leva i harmoni och fred. Jag är också mycket tacksam för att mitt folk accepterat min symboliska roll och stöttat mig i mitt uppdrag.

Naruhito och Masako

Den nya kejsaren Naruhito och kejsarinnan Masako, som ni här ovan ser under dagens ceremoni i Tokyo, förlovade sig 1993 och gifte sig ett halvår senare. Tillsammans har de bara ett barn, dottern Aiko som är 17 år. Ni ser henne här nedan i en bil på väg till tisdagens ceremoni.

Annons
prinsessan Aiko

Vi får hoppas att den nya kejsarinnan mår lite bättre än vad hon gjort genom åren som kronprinsessa. Masako har brottas med svåra depressioner och har stundtals isolerat sig helt i palatset. Även dottern har haft problem i skolan men det verkar ha ordnat sig det senaste.

Ny kejsarinna av Japan

De senaste åren har vi allt oftare sett kejsarinnan Masako ute på olika uppdrag, både inom landet och utomlands. Så det går att anta att hon hittat tillbaka till sitt gamla jag, en stark och självständig kvinna som nu också kan kalla sig kejsarinna av Japan.

Annons
den japanska kejsaren avgår

Att kejsaren nu abdikerar och att det kommer ett nytt kejsarpar till tronen är en stor händelse i Japan.

 

Läs mer

Foto: TT

Annons