Japans kejsare åter frisk - nu väntar nya problem

Japans kejsar Akihito fick äntligen komma hem från sjukhuset i torsdags. Men nu väntar nya problem för den 77-årige monarken.

Efter 19 dagar på sjukhus för vård av lunginflammation fick Japans kejsar Akihito äntligen komma hem i torsdags. Och började med att förklara att han tänkte börja arbeta redan på måndagen, trots att läkarna strängt sagt åt honom att vila sig hemma i det kejserliga palatset en vecka, tio dagar.

Promenad

Den 77-årige monarken förklarar att han känner sig mycket bättre, han har fått tillbaka aptiten och orkade ta en promenad runt trädgården redan på fredagen.

Ofrälse

Men nu väntar nya problem, som inte gäller hälsan.De japanska myndigheterna har meddelat att de ska se över det den kejserliga familjens status. Bland annat tänker de se hur giltig den gamla lagen är som säger att den prinsessa som gifter sig med en ofrälse man inte längre ska räknas som medlem av den kejserliga familjen.

Nya problem

Skulle lagen följas till punkt och pricka kan det bli stora problem. I dag räknas 23 personer tillhöra den kejserliga familjen, av dem är bara sju män och fem av dem har fyllt 60.

Leta efter prinsar

Att leta efter prinsar till de unga prinsessorna kommer inte att bli en lätt uppgift. Två av dem är snart giftasvuxna, prins Akishino och prinsessan Kikos döttrar Mako och Kako. Kronprinsparet Naruhitos och Masakos enda barn, dottern Aiko är bara nio år, så det dröjer länge innan det dyker upp några friare.

Den japanske kronprinsen Naruhito.

Dör ut

Risken är stor att det kejserliga huset dör ut om prinsessorna måste gifta sig med äkta prinsar för att inte förlora sina titlar. Allt hänger på Makos och Kakos femårige lillebror prins Hisahito, som numera är nummer tre i tronföljdsordningen efter farbror Naruhito och sin pappa Akishino.

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Drottning Jetsun Pema på besök i Japan››

Kejsar Akihito inlagd på sjukhus för bronkit››

Prinsessan Mako av Japan har fyllt 20 år››

Japanska kejsarparet på knä inför tsunamioffer››

Japans kejsare i historiskt tal till folket››