Japans kejsare i historiskt tal till folket

Annons

Den japanska kejsaren Akihito har talat till folket och bett dem att inte ge upp hoppet – även om det just nu ser väldigt mörkt ut för landet.

Kejsar Akihito gjorde nyligen ett unikt tv-framträdande, det brukar bara vara under krig och större katastrofer som han talar till folket. Och just nu har Japan tyvärr hamnat i sin värsta kris sedan andra världskriget med både jordbävningar, kärnkraftsolyckor och en mycket kraftig tsunami.
– Jag hoppas att alla som drabbats av katastrofen inte ger upp hoppet. Jag vill också att alla landets medborgare ska för evigt minnas alla dem som utsatts för katastrofen och hjälpa dem att gå vidare, sa kejsaren i sitt tal.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Faksimil CNN

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Japans kejsare i historiskt tal till folket”

 1. Esther skriver: 16 mars, 2011

  Hva skal man med en keiser som aldri taler til folket? Få han bort.


 2. Anna skriver: 16 mars, 2011

  Han valde rätta färger på klädseln.
  Inte färgglad slips tex.


 3. Anna skriver: 16 mars, 2011

  Den ende kejsaren i världen?


 4. Forestlady skriver: 16 mars, 2011

  Ja det var ju på tiden fast i senaste laget. Drar en parallell till Queen Elisabeth när Diana dog. Och hade inte folket tryckt på så hade hon väl inte uttalat sig ens då.


 5. Anna skriver: 16 mars, 2011

  #4 Forestlady

  Han ville väl överblicka situationen först.

  Men håller med att drottning Elizabeth uttalade sig i senaste laget.
  Tror att hon överraskades av att folket blev så chockat över Dianas död.
  Hon var säkert chockad själv över Dianas död, det var ju så oväntat..


 6. pia skriver: 16 mars, 2011

  Japan har ett oerhört konservativt och starkt reglerat hov. Hela kejsarfamiljen är “fångar” i sitt palats. Så kejsare han är, så avgör han inte vad han får/ska och inte får/ska göra. När kejsarparet var i Sverige på statsbesök verkade de så pass avspända som de kan vara, utsläppta i friheten(?) Japaner på plats här häpnade över att få se kejsaren och kejsarinnan livs levande. Det gick inte an i Japan. För oss är det helt oacceptabelt, men både kejsarinnan och hennes svärdotter har ju dignat under kraven på dem. Depressioner och för kejsarinnan en gång förenat med stumhet för en tid. Jämförelsen med drottning Elisabeths tystnad vid Dianas död haltar, då E II lever i en demokrati och själv avgör när och om hon ska uttala sig. I det fallet berodde nog hennes ovilja att uttala sig mer på hennes aversion mot Diana som person. Hade inte britterna gått så hårt åt sin drottning, så hade hon aldrig hållit sitt tal. Pressen blev till slut för stark.


 7. mattep74 skriver: 17 mars, 2011

  Kom ihåg, det krävdes 2 kärnvapenattacker för att Hirohito skulle uttala sig 45 och det var första gången japanerna hörde sin kejsare tala. Japanska kejsarna talar sällan, men när de gör det har något stort hänt. Hoppas det inte blir en 8 – 9.x i närheten av Tokyo.


Annons

Laddar