Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Japans nya kejsare – en tonårspappa som är kompis med kronprinsessan Victoria!

01 maj, 2019, 13:00 
Idag har Japan fått en ny kejsare – en 59-årig tonårspappa som älskar att jogga och är god vän med kronprinsessan Victoria.
Annons

I 59 år har han väntat och nu är det dags. Kronprins Naruhito har mycket högtidligt tagit plats på Krysantemum-tronen i Japan, och därmed blivit den 126:e kejsaren i världens äldsta monarki.

Japans kejsare Naruhito med sin fru kejsarinnan Masako och dotter prinsessan Aiko.
Kejsar Naruhito med sin fru Masako och dottern Aiko, 17.

Det betyder samtidigt slutet på en 30 år lång epok för hans föräldrar, det nyblivna ex-kejsarparet Akihito och Michiko, som äntligen kunnat sätta punkt och gå i pension. Men det satt långt inne – egentligen förbjuder den kejserliga förordningen från 1947 kejsare i landet att abdikera. Men till slut fick Akihito dispens från Japans parlament.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kejsar Akihito, 85 år, har abdikerat efter 30 år på tronen.
Nu har 85-årige kejsar Akihito abdikerat efter 30 år på tronen.

”Kejsaren är nästan som en gud i Japan”

Svenska kungafamiljen står den japanska kejsarfamiljen nära och kronprinsessan Victoria är god vän med kejsar Naruhito. Ja, eller så nära vän man nu blir med en medlem av Japans kejsarfamilj.

Annons

– De betraktas ju som gudar i Japan. Första gången jag var i kejsarpalatset som journalist blev jag tillsagd av kejsarens adjutant att jag inte fick titta kejsaren i ögonen, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Det gamla kejsarparet Akihito och Michiko – och det nya: Naruhito och Masako.
Det gamla kejsarparet – och det nya. Nu får Akihito, 85, och Michiko, 84, äntligen pusta ut.

Men vem är han då, den nye kejsar Naruhito? Jo, en ytterst disciplinerad 59-årig tonårspappa som spelar altfiol, klättrar i berg och delar kronprinsessan Victorias intresse för vattenfrågor. När han vill koppla av från plikterna snör han på sig löparskorna och ger sig ut på en runda i den enorma palatsparken.

Kejsar Naruhito under en av sina löprundor i palatsträdgården i Tokyo.
Det är faktiskt kejsaren som kommer joggande!

– Det är väldigt speciellt att det finns ett palats som täcker en så stor yta mitt inne i Tokyo som ingen vanlig människa har tillgång till. Det är omgivet av jättestora trädgårdar och själva palatset ligger längst in. Det är som om Drottningholms slott skulle ligga vid Kungsträdgården. Själva miljön är väldigt speciell, jag minns att det kändes som om jag var mitt i en film, kanske Den sista samurajen med Tom Cruise. Vi var där en sen kväll och körsbärsblommorna hade precis slagit ut, det var magiskt, säger Johan T Lindwall.

Annons
Kejsarpalatset i Tokyo – som om Drottningholm skulle ligga vid Kungsträdgården...
Kejsarpalatset i Tokyo – lite som om Drottningholm skulle ligga vid Kungsträdgården…

Så träffades nya kejsarparet Masako och Naruhito

Nya kejsarinnan Masako jobbade som diplomat när hon och kronprins Naruhito träffades på en tebjudning i Tokyo. På tebjudningen var för övrigt den spanska prinsessan Elena hedersgäst. Detta var 1986 och först efter sju år och tre frierier sa Masako (eller det stränga hovet?) äntligen ja.

Naruhito och Masako förlovade sig i januari 1993 och gifte sig i Tokyo ett halvår senare, inför 800 gäster och 500 miljoner tv-tittare.

Kejsarparet Naruhito och Masako vid bröllopet i Tokyo 1993.
Kejsarparet Naruhito och Masako vid bröllopet i Tokyo 1993.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia träffade Masako och Naruhito när de var i Tokyo i fjol.
Annons

Men livet i palatset har inte varit lätt för Masako som länge kämpade med svåra depressioner och isolerade sig helt. De senaste åren verkar det dock ha ljusnat och Masako har börjat synas mer offentligt.

Kungaparet har redan bekantat sig med nya kejsarparet, de träffades i Tokyo i fjol. Och Japans nya tronföljare? Ja, det är inte Masakos och kejsar Naruhitos 17-åriga dotter Aiko som har tagit över den rollen efter sin pappa, som man skulle kunna tro. Utan den har i stället gått till hennes manlige kusin Hisahito, en blyg tolvåring i skräddarsytt och Beatlesfrisyr. Detta eftersom Japan fortfarande inte har kvinnlig tronföljd.

Annons
Kejsarparets dotter Aiko blir inte kronprinsessa. Ny tronföljare blir i stället hennes manlige kusin Hisahito.
Kejsarens dotter Aiko blir inte kronprinsessa…
Japans nya kronprins Hisahito, 12.
…den rollen går i stället till hennes kusin Hisahito, 12.

Guldbröllop mitt i tronskiftet

Ex-kejsarparet Akihito och Michiko i yngre dar. Och det var faktiskt på tennisklubben som de en gång träffades.
Ex-kejsarparet Akihito och Michiko på tennisklubben i yngre dagar (det var faktiskt där som de en gång möttes).

Men inte nog med detta historiska tronskifte i Japan. Mitt under förberedelserna firade Akihito och Michiko också sin 60-åriga bröllopsdag. De träffades på en tennisklubb 1957 och gifte sig den 10 april 1959, efter en lång kamp. Till slut gav motståndarna med sig och Michiko blev den första vanliga kvinna någonsin som gift sig med en japansk tronarvinge.

Annons
Kronprinsessan Victoria hemma hos ex-kejsarparet Akihito och Michiko i Tokyo 2017.
Kronprinsessan Victoria hemma hos ex-kejsarparet Akihito och Michiko i Tokyo 2017.

Ex-kejsar Akihito är utbildad marinbiolog och expert både på fisken smörbult och vår svenska Carl von Linné.

Och ni kan aldrig gissa den nya kejsarens specialintresse: vägar av olika slag!

– Jag har varit fascinerad av vägar ända sedan jag var barn. Följer man en väg kan man hamna i en helt okänd värld. Och eftersom jag har levt ett liv med få möjligheter att röra mig fritt, så är vägar en värdefull bro till det okända, säger kejsar Naruhito.

Japans nya kejsarpar Naruhito och Masako i soffan hemma i palatset.
Säg hej till Naruhito, den 126:e kejsaren i världens äldsta monarki! Till höger kejsarinnan Masako.

Fakta om den nya kejsaren

  • Namn: Kōtaishi Naruhito Shinnō.
  • Titel: Ny kejsare i Japan (men kröningen blir först i höst).
  • Född: 23 februari 1960.
  • Familj: Hustrun Masako, 55, och dottern Aiko, 17.
  • Bästa minne: Sabbatsåret i Australien som 14-åring – ett oförglömligt avbrott i hans vanliga instängda liv.
Kronprinsessan Victoria och kronprins Naruhito i Tokyo 2017. Då räckte det med ett handslag. Men nu är Naruhito Japans kejsare och Victoria måste hovniga.
Victorias tidigare kronprinskollega har klivit upp på tronen. När de träffades i Tokyo 2017 räckte det med ett vänskapligt handslag. Men nu är Naruhito Japans 126:e kejsare och Victoria måste börja hovniga.

Läs mer

Foto: TT

Annons