Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Japansk prinsessa på väg till Skottland för att plugga

09 aug, 2012, 09:01 
Agneta Nisbeth
Annons
Prinsessan Mako, 20, i strålande vacker tiara.

Prinsessan Mako, 20, har redan resfeber trots att flyget till Skottland lyfter först om två veckor, den 24 augusti.

Då väntar nåt kul. Nämligen ett halvt års konststudier vid Edinburghs universitet samt boende i studentkorridor – ja som för vilken “vanlig” tjej som helst som aldrig satt sin fot i ett japanskt kejsarpalats och än mindre är släkt med invånarna själva, kejsarparet Akihito och Michiko, som Mako ju är. De är hennes farföräldrar.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Annons

Prinsessan Mako är alltså äldsta dotter till prinsparet Akishino, 46, och Kiko, 45, och har två syskon, prinsessan Kako,17, och prins Hisahito,5. Hon anses som “bedårande” och som hon sa i samband 19-årsdagen förra året då hon blev myndig och formellt upptogs som den nittonde vuxna medlemmen i Japans kejsarfamilj:

– Jag vill försöka uppföra mig värdigt och vuxet, och delta i olika events och officiella sammanhang.

Annons

Pappa, prins Akishito, är kejsarparets näst äldste son, och känns igen på sitt silverhår och sitt vackra leende, kaxig är han också. Akishito. Förra året skapade han rubriker med sitt franka uttalande som helt kort gick ut på att det nog borde sättas pensionsålder på regenter, på dem precis som på alla andra. Mako påminner lite grann om pappa, lite framåt sådär, men också om prinsessan Madeleine som ju också går sina egna vägar och “tillåts” göra det.

Edinburghs universitet rankas som ett av världens bästa och beskyddas av brittiska prinsessan Anne. Mako förväntas även medverka i studenttidningen “The Student”, och skriva nån rad. Sen är det “back to basics” igen! Då upptar Mako sina konststudier vid ICU, International Christian University, hemma i Toyko igen. Förmodligen många roliga och oförglömliga erfarenheter rikare.

Av Marianne Rolfstadius

Foto: All Over Press och Stella Pictures

 

Annons