Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jenny Strömstedts förvirring – när prinsessan Christina gästar Nyhetsmorgon

04 nov, 2023, 17:00 

Prinsessan Christina gästade Nyhetsmorgon för att prata om sin nya bok.

Annons

Kungens syster, prinsessan Christina, är aktuell med en ny bok! Denna gång är det hennes släkting Drottning Joséphine som står i fokus.

Ihop med medförfattaren Carl-Otto Werkelid gästar hon under lördagen Nyhetsmorgon, som leds av Jenny Strömstedt. Då måste Jenny reda ut en klassisk kunglig "förvirring".

Haakon: Så sjuk är Mette-Marit • Hovet bekräftar – därför jobbar inte kungafamiljen • Madeleine skapar skriverier utomlands – 3 kungliga snackisar från vecka 44!Brand logo
Haakon: Så sjuk är Mette-Marit • Hovet bekräftar – därför jobbar inte kungafamiljen • Madeleine skapar skriverier utomlands – 3 kungliga snackisar från vecka 44!

Jenny Strömstedts frågetecken under intervjun med prinsessan Christina

Ja, det är inte varje dag en kunglighet sitter i Nymo-soffan. Det kan Jenny Strömstedt skriva under på. Och trots att hon är en av kanalens mest rutinerade programledare så är det ju lite andra regler som gäller kungligheter, som hur de ska tilltalas.

Det kan vara förvirrande: ska man säga du, ni eller kanske hela namnet? Jenny såg till att räta ut det frågetecknet direkt när intervjun började:

Annons

– För det första: Hur vill ni bli tilltalad?

– Det går jättebra med Christina! svarar en ödmjuk Hagasessa.

– Det går bra med Christina? Vad skönt. Då har vi det på plats. Vi är inte så vana med att ha kungligt besök här i Nyhetsmorgon, säger Jenny och småskrattar.

– Ja men det får vi väl ändra på isåfall! konstaterar Christina då.

Prinsessan Christina om nya boken om drottning Joséphine

Med det ur världen blev det ett spännande samtal om Christinas släkthistoria. Och inte minst om drottning Joséphine, som ju är anledningen att hon sitter där idag (bokstavligt talat).

– Vi har ju samarbetat med två böcker tidigare som har rört dels Drottningholms slott och dess historia, och dels en bok om min farmor. Och vid olika tillfällen när vi har diskuterat och gått igenom arkivmaterial och tittat på miljöer så har Josefina, som hon fick heta när hon kom hit till Sverige, dykt upp på väldigt många olika sätt. Och det har gjort att vi har funderat och diskuterat och tänkt över att det här vore en spännande personlighet att försöka närma sig, berättar Christina om hur idéen till boken kom till.

Annons

Jenny frågar om hon känner igen sig i drottning Joséphine.

– På sätt och vis har jag försökt att nå henne genom generationer. Det är alltså sex generationers skillnad. Hon var min farfars farfars mor. Men när jag försökte så småningom att se på hur tidsperspektivet upplevs så har jag upplevt min farfars far, min gammelfarfar som vi kallade honom, väldigt konkret. Jag var sju år när han gick bort, berättar prinsessan Christina och fortsätter:

– Han upplevde sin farmor naturligtvis också väldigt starkt för han var 18 år när hon gick bort, 1876. Och plötsligt så faller generationerna ihop. Det blir så med åldern kan jag säga. Det är bara så. Plötsligt så tänker man bakåt att det här gick ju väldigt fort.

Prinsessan Christina i Nyhetsmorgon

Foto: TV4

Annons