Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Jetsetliv och äktenskap med strippor – så lever de kungliga svärföräldrarna

08 jul, 2023, 20:37 
AvLinus Brännström
Marie Hellqvist, Erik Hellqvist, Eva O'Neill, Olle Westling och Marie Westling

Lugnt småstadsliv – men också jetsetliv och skandaläktenskap med strippor.
Så har livet sett ut för de kungliga svärföräldrarna.

Annons
WOW! Här dyker Ewa och Olle Westling upp – efter alla årBrand logo
WOW! Här dyker Ewa och Olle Westling upp – efter alla år

Kungliga svärföräldrar har historiskt sett varit andra europeiska kungligheter eller högadel.

Men så behöver det inte längre se ut.

Kronprinsessan Victoria banade väg när hon föll för ”en man av folket”. Den osannolika kärlekshistorien började när hon i början av 00-talet flyttade hem till Sverige efter studierna i USA och hon ville komma igång med träningen igen. Lillasyster Madeleine tipsade om en personlig tränare – hans namn var Daniel Westling och resten är, som man brukar säga, historia.

– Vi blev väldigt glada den dag du berättade att du träffat en flicka du ville ta med dig hem för att presentera för oss. Att det var just den flickan hade vi inte riktigt räknat med, sa Daniels pappa Olle Westling när han höll tal på kronprinsessbröllopet 2010.

Annons

Hemmet han talar om ligger förstås i Ockelbo. Olle och Ewa Westling bor forfarande kvar i det röda kedjehuset som de haft i över 40 år och där både Daniel och hans syster Anna växte upp.

Ewa Westling dansar med kung Carl Gustaf
Ewa Westling i en dans med kungen.

Så lever prins Daniels föräldrar Olle och Ewa

Ockelbo har genom åren också blivit något av en fristad för Victoria och Daniel där de blir bemötta som, i princip, vem som helst.

– Det man kan känna sig stolt över är att det inte blir mer rabalder utan att de faktiskt kan åka hit och hälsa på hans föräldrar och få vara litegrann som vanliga människor. Det är något vi kan vara stolta över, så länge vi kan hålla den relationen, har Yngve Gunnarsson från hembygdsföreningen sagt till Svensk Damtidning.

Samtidigt förklarade kommunalrådet Magnus Jonssons Ockelbos strategi:

Annons

– Vi har och hade inget behov av att döpa om några gator eller resa några statyer utan vi vill skapa en plats där det är lugnt och harmoniskt. Vi hälsar på varandra som om ingenting har hänt.

I Ockelbo lever också Ewa, 78, och Olle, 78, ett – i sammanhanget – enkelt liv även om de såklart ofta är självklara gäster på diverse kungliga festligheter emellanåt. Victorias svärföräldrar har värnat om sin integritet och inte ställt upp på några regelrätta intervjuer.

Ewa Westling ler bredvid maken Olle Westling
Kronprinsessan Victorias svärföräldrar Ewa och Olle Westling.

Paret är pensionärer sedan länge – Olle är socionom i grunden och har bland annat jobbat som socialchef i Ockelbo kommun och som chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun. Ewa var under sin yrkeskarriär tjänsteman inom Posten.

– Efter 30 år som förvaltningschef i tre kommuner så tyckte jag och min fru att det fick räcka. Jag vill ägna mer tid åt familjen, främst våra barnbarn, sa Olle till Svensk Damtidning när han gick i pension.

Annons

– Eftersom jag är jägare så blir det nog lite mera av jakt och viltvård också. Min fru Ewa och jag har ett gemensamt intresse av att läsa litteratur, och jag gillar främst historiska skildringar, så det blir nog en del resor till historiska platser i Europa.

I hushållet finns en Volvo V60 av årsmodell 2021 men också flera veteranmotorcyklar. Bland annat en Silverpil från Husqvarna från 1960 och en Monark-Jawa av årsmodell 1963 – den sistnämnda hade han plockat fram när han för några år sedan körde Valborundan med andra entusiaster.

– Det är veteranmotorcyklarna som lockar. Det är fantastiskt vilket intresse det finns, sa Olle Westling då till Gefle Dagblad.

Erik Hellqvist har armen om prins Carl Philip
Svärfar Erik Hellqvist gratulerar prins Carl Philip efter målgång i Vasaloppet.

Så lever prinsessan Sofias föräldrar Marie och Erik

Knappt tre timmar bort med bil finns en annan familj som har gått igenom en liknande resa som familjen Westling. 2010 blev det känt att prins Carl Philip fallit för Sofia Hellqvist från Älvdalen och hela Sverige ville plötsligt veta allt om familjen Hellqvist.

Annons

Men precis som Ewa och Olle Westling har Carl Philips svärföräldrar Marie och Erik Hellqvist aldrig ställt upp på några regelrätta intervjuer eller uttalat sig om prinsparets relation.

Marie och Erik Hellqvist ler mot kameran
Prinsessan Sofias föräldrar Marie och Erik Hellqvist.

Marie och Erik Hellqvist bor kvar i samma gula trähus i Kåtilla utanför Älvdalen som de köpte 2005. Sofia och hennes systrar Lina och Sara levde sina första år i Täby utanför Stockholm men 1991 valde familjen att flytta till Älvdalen, där Marie är uppvuxen. Erik är faktiskt född i Danmark men hans familj har sina rötter i Norrköping.

Erik har hunnit fylla 74 år och är pensionär sedan länge. Han jobbade tidigare inom Arbetsförmedlingen och 2016 hoppade han också in tillfälligt som studievägledare på Sofias gamla skola, Älvdalsskolan.

Annons

Marie är 66 år och har jobbat många år som marknads- och säljchef på det lokala påsföretaget Rullpack. Hon har också suttit i kommunfullmäktige för dåvarande Folkpartiet.

Paret Hellqvist gillar att resa men vintertid håller de sig helst hemma i Älvdalen – Sälen ligger ju bara tre mil bort.

Det har tidigare rapporterats om deras stora motorintresse och att de haft bland annat en Ford Mustang från 1967 och en Harley Davidson-motorcykel i garaget. Numera finns dock inga privatägda fordon på paret Hellqvists adress.

Erik och Marie Hellqvists gula villa i Älvdalen
Familjens gula villa i Älvdalen.

Familjen O'Neills jetsetliv och miljoner

Prinsessans Madeleines svärföräldrar kommer från ett helt annat håll än storasyskonen Victorias och Carl Philips. Här snackar vi jetsetliv och stora förmögenheter – men också fascinerande livshistorier.

Annons

För det första är det oklart hur gammal Chris O'Neills mamma Eva O'Neill är – det har påståtts att hon är född såväl 1940 som 1942 och 1947. Klart är i alla all att hon föddes i tysktalande Karlsbad, numera känt som Karlovy Vary, i dåvarande Tjeckoslovakien.

Eva O'Neill har levt ett liv i Europas flottaste societet men hennes leverne har också väckt reaktioner.

– Hon har aldrig haft en karriär. Hon har fått ihop sina pengar genom skilsmässor. Hon är precis som sin väninna Ivana Trump. Hon gifte sig smart och skilde sig sedan smart och cashade in på männen, har den tyske journalisten Michael Graeter sagt till brittiska Mail on Sunday.

Eva O'Neill med döttrarna, Chris halvsystrar, Tatjana och Natascha.
Eva O'Neill med döttrarna, Chris halvsystrar, Tatjana och Natascha.

Hon var först var gift med affärsmannen Wolfgang Schoeller, sedan med – i tur och ordning – industrimagnaten Hermann Loeb, finansmannen Paul O'Neill och amerikanen James E Stewart.

Annons

Chris föddes 1974 i äktenskap nummer tre. Paul O'Neill flyttade från USA till Storbritannien i slutet av 1960-talet för att etablera ett europeiskt huvudkontor åt investmentbanken Oppenheimer & Co – i samband med en affärsresa i Tyskland träffade han sedan Eva.

Madeleines svärfar Paul O'Neill är död sedan många år. Han gick bort 2004, 78 år gammal. Chris och hans tre halvsystrar på pappans sida fick då dela på förmögenheten som uppgick till cirka 25 miljoner kronor.

Eva O'Neill lever fortfarande jetsetliv – hon är bland annat med och arrangerar Amadeus Weekend i Salzburg där den europeiska societeten flockas. Hon syns ofta med sina två döttrar, Chris halvsystrar på mödernet, som båda två också gift sig blåblodigt – Tatjana är gift med den förmögne brittiske adelsmannen John Henry d'Abo och Natascha är gift med greve Ernst von Abensperg und Traun, som kommer från en gammal österrikisk adelsfamilj.

Annons

Gifte sig med strippa

De svenska kungligheternas svärföräldrar har knappast orsakat några skandaler som skakat kungahuset – tvärtom så har ju snarare familjen Westling och familjen Hellqvist bidragit till att skapa en jordnära helylleimage.

Då har det varit värre i Norge. När kronprins Haakon träffade sin Mette-Marit på en musikfestival på 90-talet blev det visst rabalder då hon dels var ensamstående mamma och dels hade umgåtts i kretsar som, i alla fall med kungliga mått mätt, kunde anses tvivelaktiga.

– Mitt ungdomsuppror var ganska mycket starkare än många andras, tror jag. För mig, på den tiden, var det viktigt att leva tvärt emot vad som var accepterat. Det ledde till att jag levde ganska utsvävande. Jag vistades i en miljö där vi gick över gränser. Det har varit en väldigt dyrköpt erfarenhet för mig, som har tagit mig lång tid att bearbeta, har hon själv berättat.

Mette-Marits pappa Sven O Høiby skriver en autograf på en kvinnas bröst
Mette-Marits pappa Sven O Høiby skrev gärna autografer – på kvinnors bröst.

Men än värre var nog de problem som hennes far Sven O Høiby, som sedan länge var skild från Mette-Marits mamma Marit Tjessem, sedan ställde till med.

Annons

Den gamle journalisten Høiby talade vitt och brett med medierna om sin dotter, han berättade om hennes ungdom, han sålde gamla bilder och tipsade fotografer om möten så att de skulle kunna lura i vassen.

Sven O Høiby fotograferades också när han skrev autografer på kvinnors bröst och 2005 gick han ut med att han skulle gifta sig med den 34 år yngre strippan Renate Barsgård – bröllopet bevakades av pressen men senare sa Sven att allt bara var ett mediejippo.

Två år senare dog Sven O Høiby i cancer, han blev 70 år.

Mette-Marit har långt senare berättat om sin svåra relation till fadern och hans alkoholism.

– Jag hade så mycket att dölja eftersom ingen av mina vänner visste att min far var alkoholist. Bland det svåraste i mitt liv har varit mitt förhållande till min far och till döden, sa hon 2014 i samband med en uppläsning av Karl Ove Knausgård Min kamp.

Foto: TT

Annons