Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Joachim och Marie blir kvar i Paris och lämnar Margrethe

prins joachim prinsessan marie paris

Drottning Margrethe tampas med diverse krämpor och behöver en hel del hjälp med det kungliga arbetet. Men nu meddelar sonen Joachim att han blir kvar i Paris – på obestämd framtid.
Drottning Margrethes egna ord i boken: ”Jag är senil”
Slå på ljud

Prins Joachims och prinsessan Maries framtid har länge varit oviss. Förra sommaren flyttade paret, och de yngre barnen Henrik och Athena, till Paris för att Joachim skulle börja en militär ledarskapsutbildning i den franska huvudstaden.

Men så kom coronaviruset och kungligheterna fick tänka om. I mitten av april fick dessutom prins Henrik andningsproblem vilket gjorde att Marie och Joachim åkte tillbaka till Köpenhamn, för att undersöka sonen på Rigshospitalet. Han testades dock negativt för corona, vilket förstås var en stor lättnad – både för föräldrarna men också för drottning Margrethe.

Joachim kliver ur det kungliga strålkastarljuset

Nu är de tillbaka i Paris och äntligen vet vi vet mer om prinsfamiljens framtid. Det är Ekstra Bladet som avslöjar att Joachim har fått ett nytt jobb som försvarsattaché i Paris. En fast tjänst som han tillträder den 1 september. Det här betyder alltså att familjen blir kvar i Frankrike på obestämd tid.

“De senaste åren har det danska-franska samarbetet stärkts med flera gemensamma uppdrag och insatser runt om i världen. Det råder ingen tvekan om att Frankrike är en mycket nära allierad och nära strategisk partner när det gäller kampen mot terror och upprätthållandet av frihet och fred”, säger den danska försvarsminister Trine Bramsen i pressmeddelandet.

prins joachim drottning margrethe

Prins Joachim kommer inte att arbete i drottningens tjänst på samma sätt längre.

I pressmeddelandet framgår det även att prins Joachim kommer att fortsätta att utföra vissa uppgifter för kungahuset – i den utsträckning som den nya tjänsten tillåter.

Men hur blir det då med apanaget?

Ja, faktum är att Joachim och Marie kommer att fortsätta ta del av statskassan. Prinsen kommer nämligen inte få någon lön för sitt arbete som försvarsattaché. Försvarsministeriet kommer heller inte att täcka familjens boendekostnader.

Foto: TT