Joachims hemliga lidande – före hjärnblödningen

Prins Joachim och prinsessan Marie

Prins Joachim har drabbats av en hjärnblödning.Den senaste tiden har varit full av prövningar för prinsen.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 30?
Slå på ljud

Prins Joachim blev i helgen inlagd på sjukhus. Det visade sig att han drabbats av en stroke under sin vistelse på den danska kungafamiljens slott Château de Cayx utanför Toulouse.

– Prins Joachim blev sent i går inlagd på universitetssjukhuset i Toulouse i Frankrike. Prinsen blev omedelbart opererad för en blodpropp i hjärnan, skrev hovet i en officiell kommuniké.

– Operationen har gått bra. Hans Kungliga Höghets tillstånd är i dag stabilt.

Prins Joachim av Danmark har fått en stroke

Prins Joachim och prinsessan Marie

Joachim uppges må efter omständigheterna bra.

För Joachim har det senaste året präglats av extra många stressfaktorer. Utöver coronavirusets framfart, som gjort läget osäkert för oss alla, har han tvingats leva med en osäker framtid, kritik och oväntade bakslag.

Till exempel blev Joachim starkt ifrågasatt när han valde att trotsa reserekommendationerna och flyga med sonen prins Henrik från Frankrike till Danmark för att få pojken testad för covid-19 på Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Han är en egoist och han tycker att han står över alla andra, och jag tycker att han har en brist på empati som helt klart inte är klädsam, sa Sören Jakobsen, ansedd kungaexpert i Danmark, då.

Har fått stark kritik

Joachim har dessutom tampats med andra privata dilemman. I juni avslutade han sina studier vid militärhögskolan École Militaire. Vad skulle hända därefter? Skulle Joachim och hustrun Marie flytta till Paris permanent? Och skulle då Joachim bli av med sitt apanage från mamma, drottning Margrethe?

– Jag tror att nåt stort kommer att hända när Joachim är klar med militärskolan. Vi vet inte om de kommer att flytta tillbaka till Danmark. Det kommer att bli tufft att flytta tillbaka. Många kungaexperter som jag pratat med beskriver att kungamakten i Danmark är centrerad kring prins Frederik och prinsessan Mary. De ser ingen framtid för Joachim och Marie där de får jobba så mycket som de vill. Men vi får svaret om fyra, fem månader, har Jacob Heinsel Jensen, reporter på danska Se og hör, sagt tidigare.

Sedan kom beskedet. Joachim hade fått jobb som militärattaché i Paris. Ett stressigt jobb – och ett stort ansvar.

Så det har varit en prövande tid som föregått Joachims nuvarande sjukdomstillstånd. Nu hoppas en hel värld på att han ska repa sig.