Joachims och Maries apanage-val i Frankrike delar danskarna

Marie och Joachim

Efter nyheten om Joachims och Maries Frankrike-flytt har frågan om det kungliga apanaget åter blossat upp.

När prins Joachim sålde godset Schackenborg på södra Jylland och köpte 44-miljonersvillan i Klampenborg utanför Köpenhamn, blev prinsessan Marie hälftenägare på kontraktet. Det är hennes garanti och trygghet om något skulle hända. Prins Joachim har ju skilt sig en gång tidigare.

Prins Joachim med familj

När prins Joachim 2004 skilde sig från sin första hustru Alexandra fick hon, förutom en 9-miljonersvilla, behålla sitt apanage som nu årligen kostar skattebetalarna motsvarande runt tre miljoner svenska kronor.

Skilsmässoförsäkring

För att detta ska undvikas i framtiden har prins Joachim och prinsessan Marie ett detaljerat äktenskapsförord, enligt danska tidningen BT.dk, som fungerar som en slags ”skilsmässoförsäkring”. Danskarna ska slippa betala apanage till Marie om äktenskapet med prinsen går i kras.

prinsessan Marie och prins Joachim

Familjen verkar ha det bättre än någonsin nu när den spännande flytten till Paris närmar sig med stormsteg. I Danmark börjar folk återigen grymta och smått undra hur det nu ska bli med prinsparets apanage.

Ny debatt om apanage

Danskarna tycker inte att de ska behöva betala för att Marie och Joachim ska ha ett liv utanför offentligheten utomlands. Debatten har blåst upp som en kylig orkan över vårt grannland.

Marie och Joachim

Politiker kritiserar danska hovet och kräver svar på varför Joachim ska ta sitt danska apanage med till Paris. När prins Joachim och prinsessan Marie i sommar flyttar till Frankrike, får de fortsättningsvis sitt apanage på 299.125 danska kronor varje månad.

Prinsparet får rätt

Detta trots att grundlagen säger att kungligheter inte kan ta med apanaget till utlandet. Men från regeringshåll får prinsparet rätt.

– Det finns en praxis att kungligheterna också kan få apanage när det gäller tillfällig utbildning utomlands.

kronprins Frederik kronprinsessan Mary

Kronprins Frederik fick det när han studerade statskunskap i USA 1992-1993, säger man på regeringskansliet enligt tidningen SE&Her.

Men danske politikern Søren Søndergaard fortsätter att lyfta frågan.

– Jag tror att det här kräver en grundlig förklaring. Man kan inte bara tolka konstitutionen som den passar en, säger han till SE &Her.

Foto TT

Läs mer

Just nu: Joachim och Marie lämnar Danmark – hit går flytten!

Prinsessan Maries egna ord om flytten till Paris

7 inredningsbutiker prins Joachim och Marie inte får missa i Paris