Johan T Lindwall: “Därför är bilden en så viktig symbol”

Johan T Lindwall:
Annons
Hagasessorna ch lillebror kungen. De blev sen
Foto: Kungahuset.se

Glädje, sorg!

Titta på bilden: Kungen tillsammans med de fyra Hagasessorna – prinsessan Margaretha, kung Carl XVI Gustaf, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina.

När såg ni alla de samlade tidigare på bild? Nej, just det.

Annons

Bilden som togs på kvällen på prinsessan Birgittas 80-årsdag inne på Drottningholms slott är utan tvekan unik, men jag skulle även vilja sträcka mig till historisk. Hagasessorna med lillebror kungen är ytterst sällan vi har sett genom åren. I alla fall bara de fem syskonen själva på en och samma bild.

Det var utan tvekan glädje på Drottningholms slott när prinsessan Birgitta firade sin 80-årsdag. Familjen samlad och Madeleine hade tagit sig hem från London för att fira sin faster. Victoria med familj och Carl Philip med familj hade dock tvingats boka av då båda var på varsin semester som var planerad sedan länge.
När det var glädje på slottet kom även sorgen. Den här veckan är det på dagen 70 år sedan som kung Carl XVI Gustafs och Hagasessornas far arvprins Gustaf Adolf omkom i en flygplansolycka på Kastrup. Vår nuvarande kung var då inte ens ett år och prinsessan Birgitta som nu fyllde 80 år hade veckan före hennes far omkom firat sin 10-årsdag.

Annons

Just därför är den nytagna bilden från Drottningholms slott så symboliskt viktig. 70 år efter att deras far – han som egentligen skulle ha blivit kung av Sverige – omkom efter en jaktresa till Holland. Då, den 26 januari 1947, kom monarkin och svenska tronföljden att förändras för all framtid.

Hagasessornas och lillprinsens mor prinsessan Sibylla skulle egentligen en dag blivit drottning av Sverige. Nu blev hon i stället änka och sörjde fram till sin bortgång 1972.

Hagasessorna och vår nuvarande kung tvingades växa upp utan en far och kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine fick aldrig en farfar eller farmor. Detta har så klart präglat hela familjen och det har för alla varit en dold sorg.

För att uppmärksamma det som har kommit att prägla den svenska monarkin och kungafamiljen har vi i veckans Svensk Damtidning gjort ett längre reportage om kungens framlidna far arvprins Gustaf Adolf.

Vem var han som person? Hur hade monarkin sett ut i dag i Sverige om det katastrofala aldrig hade inträffat den där kalla januaridagen 1947 på Kastrups flygplats i Danmark? När hade i sådana fall vår nuvarande kung blivit Carl XVI Gustaf av Sverige? Många frågor. Vi försöker ge svar på några av dem.

Jag önskar er trevlig läsning.

Johan T Lindwall

Johan-T-Lindwall

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

17 kommentarer till “Johan T Lindwall: “Därför är bilden en så viktig symbol””

 1. Tomine skriver: 26 januari, 2017

  En fin bild på en syskonflock där alla har uppnådd hög ålder.
  Minner mig om prästen som i mors begravning pratet om de 5 syskonen som hade växt upp gården och nå var bara 3 kvar.
  Kunglig eller ej vi är alla människor, men syskon är man hela livet trots kan kriga som syskon. Men som oftast om arvet.


  1. Annakf skriver: 26 januari, 2017

   Tanken slog mig att det kanske är sista bilden på alla syskonen samlade. Både Margareta och Birgitta över 80 år och Christina sjuk. Désirée har uteblivit vid något tillfälle pga sjukdom. Stor risk att vid nästa jämna födelsedag saknas något av syskonen.


 2. betty skriver: 26 januari, 2017

  Underligt att Victoria och Carl Philip fick eld i baken och for utomlands, att Birgitta skulle fylla år visste de väl.


  1. Elise Wilson skriver: 26 januari, 2017

   betty

   Instämmer!


  2. My skriver: 26 januari, 2017

   Ja man kan ju tycka det…..


 3. Historikern skriver: 26 januari, 2017

  En intressant fråga: när blir det “unika” “historiskt”?


 4. PernillaA skriver: 26 januari, 2017

  ja Tomine, tyvärr !


 5. konsttanten skriver: 26 januari, 2017

  Jag tror inte på en dold sorg! Kanske hos kungen till en viss grad, men inte till kungens barn.
  SvenskDam får ta det lugnt graden med vissa händelser!!


 6. konsttanten skriver: 27 januari, 2017

  betty!
  Det fanns ingen anledning att alla av de tre sk kungabarnen skulle närvara på Birgittas 80-årsfest; det räckte med bara en.
  Eftersom de är 4 systrar behövs en rättvis planering. De kan inte gratulera alla; de har nu egna familjer och vänner, plus sina respektive föräldrar.


 7. Gurli Rådland skriver: 27 januari, 2017

  Bra beskrivet Johan T. det här med dold sorg. Det är precis så det är.


 8. emma skriver: 27 januari, 2017

  det har ju tagits syskonbilder varje gång någon av dem firat jämna år -tillika finns de med på bilder då CG haft bröllop i familjen och själv firats som regent 25 resp 40 år
  enda skillnaden här är att de släppt privata bilden till media


 9. LopNor skriver: 27 januari, 2017

  Tror visst att ni har rätt att det finns en dold sorg. Inte minst om allt det som de aldrig får prata om offentligt, vem var kungens pappa egentligen, vilka politiska sympatier hade han? Hur såg Sibyllas liv ut efter det att hon blev änka? Hur var relationen till herr Hägglöf? Hur mår dagens kungligheter? Vågar de berätta något bortom trenddiagnoser som dyslexi? Försvinner anorexi bara? Hur är det dagliga livet som transplanterad? Det är så mycket de inte verkar våga prata om.


 10. emma skriver: 27 januari, 2017

  “Då, den 26 januari 1947, kom monarkin och svenska tronföljden att förändras för all framtid.”

  “för all framtid”??? Det har alltid varit så att DÖDSFALL/FÖDSLAR eller “Abdikering á la avskedad tronföljare”
  LÖPANDE i generationer ändrat vårt Khus Tronföljd MEN ALLRA STÖRSTA VIKTIGASTE ÄNDRINGEN kom 1980 då tronföljd med ens blev könsobunden och ej längre uteslöt tjejer


 11. Lycke skriver: 27 januari, 2017

  LopNor
  Väldigt bra synpunkter. I ämnena du nämner skulle kungafamiljens medlemmar dessutom för en ggs skull kunna göra nytta och faktiskt hjälpa människor.


 12. Krister skriver: 27 januari, 2017

  En dold sorg är det att media spekulerar
  och hittar på en massa saker som är lögn.


 13. Royalist ja visst skriver: 27 januari, 2017

  Angående kommentarer här reflekterar jag:
  Syskonrelationen är ofta den längsta relation man har i livet. Tänkvärt!

  Varför skulle de kungliga behöva/vilja gå ut offentligt med högst privata saker som känslor inför händelser i familjen och egna sjukdomar och problem?
  (Det skulle jag aldrig själv dryfta med grannar, arbetskamrater etc.
  Bara mina allra närmaste make, barn, syster, några vänner skulle jag delge det.)


 14. solan skriver: 27 januari, 2017

  Vilken är den “dolda sorgen”?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar