Johan T. Lindwall: "Dubbelgrattis!"

Johan T. Lindwall: "Dubbelgrattis!"

Nu finns ett nytt nummer av Svensk Damtidning i butik!
omsl 3

Den 19 januari är det exakt på dagen 80 år sedan som en liten prinsessa såg dagens ljus ute på Haga slott – det som i dag är kronprinsessfamiljens bostad. Prinsessan Birgitta var andra barnet för arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla.

Då 1937 var det en ljus tid ute på Haga. Snart skulle syskonskaran utökas med ytterligare två prinsessor, Désirée och Christina, och hos svenska folket blev de Hagasessorna. När vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf föddes på valborgsmässo­afton 1946 var tronföljden säkrad och den rojalistiska yran visste inga gränser.

Det ingen då visste var att allt en kort tid senare skulle förbytas i sorg när barnens pappa och prinsessan Sibyllas make Gustaf Adolf omkom i en flygplansolycka på Kastrup – nästan exakt på dagen tio år efter att Birgitta hade fötts.

Nu inför sin 80-årsdag bjöd prinsessan Birgitta hem oss till sitt älskade Palma på Mallorca. Vår reporter Anna von Koch och fotograf Suvad Mrkonjic fick en hel dag med prinsessan.

Prinsessan berättar om sorgen efter sin framlidne far, relationen med systrarna och lillebror kungen, livskrisen när hennes barnbarn Lennart dog, stödet till cancersjuka lillasyster Christina, kärleken till sin framlidne make Hansi, prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, om chanserna att bli kär igen vid 80-årsålder, blygheten och det fruktansvärda som hände med dröm-mannen hon hade planerat att gifta sig med.

Prinsessan Birgitta är utan tvekan den av Hagasessorna som är den mest karismatiska och färgstarka. Genom åren har jag haft förmånen att träffa henne och systrarna vid ett flertal tillfällen och Birgitta är alltid den av prinsessorna som är rak, öppen och varm.

Minns en gång när jag frågade prinsessan Birgitta varför hon inte bor hemma i Sverige och fick då ett typiskt Birgitta-svar:

– Varför skulle jag göra det? Det är ju bara mörkt och kallt!

Så typiskt Birgitta och så härligt osvenskt!

Presenten från oss – en livstidsprenumeration av Svensk Damtidning – visade sig vara överflödig:

– Tidningen har jag redan hit till Mallorca, avslöjade Birgitta och tog upp senaste numret av Svensk Damtidning när vi överlämnade vår gåva.

Nåväl. Då har prinsessan från och med nu varje vecka två nummer av Svensk Damtidning. Inte många som har det och ska någon ha det så är det väl just en prinsessa som fyller 80 år. Dubbelgrattis!