Johan T Lindwall: "Glädjande för kungahuset!"

Johan T Lindwall: "Glädjande för kungahuset!"

Nu finns ett nytt nummer av Svensk Damtidning i butik!
SvDam

Fantastiskt!

Vilka glädjande siffror för kungahuset!

Svensk Damtidning har för första gången i samarbete med Kantar Sifo genomfört en stor opinionsundersökning bland svenska folket om monarkin och kungahuset. Det är ett sätt att ta temperaturen på vad svenska folket tycker om sitt kungahus och varje enskild medlem.

Det är en unik undersökning som verkligen visar vad vi i Sverige tycker om vårt kungahus och medlemmarna. Som chefredaktör för Sveriges största kungliga tidning är det självklart att genomföra en sådan här opinionsundersökning och från och med nu ska vi göra detta en gång per år.

Så vad är resultatet av undersökningen? Glädjande siffror, som sagt för kungahuset och monarkin, om ni frågar mig.

Vi valde att till 1 177 slumpvis utvalda personer i hela Sverige mellan 16 år till 80 år ställa tre olika huvudfrågor med flera svarsalternativ.

Vår första fråga var:

När är det dags för kronprinsessan Victoria att ta över efter kungen? Inom ett år? Inom fem till tio år? Vid kungens bortgång?

Vad folket svarade? Att de älskar Victoria! Men vill se Carl XVI Gustaf kvar på tronen – precis som kungen själv har uttryckt så många gånger när det har uppstått en debatt om att abdikera. Han är konservativ och vill att det ska vara som det alltid har varit i svenska kungahistorien.

Sveriges befolkning verkar hålla med honom, men samtidigt tror jag att svaret beror på att alla vill unna Victoria att vara mamma ett tag till och inte ta över tronen.

Vi passade också på att ställa frågan vem i kungafamiljen som svenska folket tycker om mest. Vilka är de tre absoluta favoriterna? Här blev svaret ganska överraskande, men ändå väntat när alla tillfrågade fick välja tre kandidater. Vilka tror ni de valde i fallande ordning? I nya numret av Svensk Damtidning får ni svaren.

Prinsessan Madeleine har de senaste åren inte vistats några längre perioder i Sverige. Redan 2005 gick flyttlasset första gången till USA med dåvarande pojkvännen och senare fästmannen Jonas Bergström. Efter separationen 2010 flyttade hon till New York igen och tur var väl det för då träffade hon stora kärleken i form av Chris O’Neill. Numera bor familjen i London och frågan är när prinsessan tillsammans med Chris, dottern prinsessan Leonore och sonen prins Nicolas ska flytta hem igen till Sverige. Eller om de måste flytta hem?

Vi passade på att ställa frågan:

Bör prinsessan Madeleine flytta hem till Sverige med sin familj?

Svaret! Överraskande om ni frågar mig! Nästa gång kanske svaret blir annorlunda.

Nu får ni själva ta del av vår unika undersökning och januari 2018 gör vi det här igen. Då kanske svaren blir helt annorlunda. Vi får se. Onekligen spännande.