Johan T Lindwall om titlarna: "Kungen gör det för Madeleines skull"

Redan tidigare i år fällde svenska folket sin dom:Kungen, ta tillbaka titlarna!Nu när beslutet är taget så är jag inte förvånad.

Svensk Damtidning gjorde i vintras vår årliga SIFO-undersökning och en av frågorna var:

Vilka medlemmar i kungafamiljen tycker du ska ha rätt att få prins- och eller prinsesstitlar? Övervägande av dem som svarade tyckte inte att prinsessan Madeleines eller prins Carl Philips barn skulle få ha kungliga titlar.

Däremot var närmare 70 procent av de tillfrågade säkra på att de ville att kronprinsessan Victorias och prins Daniels barn skulle ha titlar.

Fram tills nu i modern historia har aldrig så många kungliga titlar delats ut. Smart taktik som kungen nu helt ändrar när han tar beslutet att ta tillbaka Hennes kungliga höghet och Hans kungliga höghet.

Vi som kan vår kungliga historia minns hur det såg ut med tronföljden i svenska monarkin. Fram tills vår nuvarande kung föddes ute på Haga 1946 hade det kommit fyra små prinsessor till världen  Hagasessorna. Successionsordningen var på den tiden en annan och föddes inte en prins riskerade monarkin att gå under. 1980 ändrades den regeln. Carl Philip hade fötts som kronprins av Sverige, men blev nu nedgraderad och storasyster Victoria blev kronprinsessa och tronarvinge.

Tronföljden ska inte styras av kön. Victoria blir drottning den dagen pappa kungen lämnar tronen. Efter henne kommer dottern Estelle och även hon blir drottning av Sverige.

Förr var titlar en självklarhet

Fram tills nu hade Carl XVI Gustaf till skillnad från sina företrädare valt en annan väg. Förr var titlar ingen självklarhet. Långt ifrån. Med dagens frikostiga inställning skulle samtliga barn till Hagasessorna haft prins- eller prinsesstitlar.

Alla barn till Victoria, Carl Philip och Madeleine ingår i dag i svenska tronföljden och monarkin stärks med fler medlemmar.

Nu har kungen tagit ett historiskt beslut och orsaken kan vi bara spekulera om. Men om ni frågar mig så tror jag att svaret finns på andra sidan Atlanten.

Jag är övertygad om att kungen har gjort detta för att lätta på trycket kring prinsessan Madeleines barn. Nu kan Leonore, Nicolas och Adrienne leva ett undanskymt liv i USA – utan förpliktelser. Detsamma kommer även gälla Carl Philips barn.

Det är onekligen en ny vind som blåser i svenska kungahuset.

Om jag hade fått bestämma hade jag gärna sett att de hade fått behålla titlarna. Jag tror att monarkin på sikt bara hade  blivit stärkt.

Foto TT

Se mer om nyheten här!