Johan T Lindwall: "Kungen och Victoria hedrar Dagmar, det är självklart"

Chefredaktör Johan T Lindwall reflekterar över Dagmar von Arbins bortgång och menar att en epok definitivt är över.

Det var utan tvekan den sista länken för kung Carl XVI Gustaf.

När Dagmar von Arbin somnade in före julhelgen var hon den sista i en kunglig generation. Med hennes bortgång är en epok definitivt över. För kungafamiljen startar nu 2020 med två begravningar.

Beskedet om Dagmar von Arbins bortgång kom tidigare under dagen. Denna fantastiska Grand Old Lady somnade in den 22 december på sitt äldreboende i den imponerande åldern av 103 år. Ända in i det sista var Dagmar lika klar och glad som hon alltid var när hon var ute och representerade familjen Bernadotte.

Dagmar var barnbarnsbarn till kung Oscar II och syssling till kungens pappa prins Gustaf Adolf. Hennes lillebror Oscar “Oscis” Bernadotte gick bort i november förra året och de två representerade en sista generation av ett svunnet kungahus. Äldst helt enkelt i Bernadottesläkten.

Dagmar var en självklar gäst vid de kungliga högtiderna

Nu är båda borta och att som Dagmar få uppleva 103 år är smått otroligt. När hon nu har lämnat är det bara med ljusa minnen och jag själv minns henne från alla möten vid de stora kungliga högtiderna i Sverige de senaste åren. Dagmar von Arbin var en självklar gäst när kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia först gifte bort äldsta dottern Victoria och sedan även så klart vid prinsessan Madeleines bröllop och även vid Carl Philips bröllop 2015.

Även vid de kungliga dopen var hon hedersgäst och in i det sista försökte hon gå på så många kungliga familjehögtider som möjligt. Men ibland var hon tvungen att avstå med ålderns rätt. När Dagmar nu ska läggas till sista vilan kommer det vara en självklarhet för både vårt kungapar och kronprinsesspar att vara på plats och hedra familjens Grand Old Lady. Även prins Carl Philip med familj och prinsessan Madeleine kan komma att vara gäster.

Två tunga avsked för kungafamiljen

För kungafamiljen blir det en tuff start på 2020. I julhelgen stod det klart att prinsessan Märtha Louises ex-make Ari Behn hade valt att avsluta sitt liv, blev 47 år gammal. Han ska nu på fredag den 3 januari begravas i Oslo domkyrka och kronprinsessan Victoria kommer vara en av de kungliga deltagarna.

Märtha Louise är en Victorias närmaste väninnor och Ari Behn stod alltid vårt svenska kronprinsesspar oerhört nära. Avskedet av Ari som bara fick bli 47 år och Dagmar som fick sina 103 fantastiska år går naturligtvis inte att jämföra med varandra. Men oavsett ålder så är det två tunga avsked för vår svenska kungafamilj. Detta är allt annat än den starten de hade velat ha på sitt 2020. Ingen vill börja nya året med två begravningar.

Foto: TT