Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall: "Madeleines nya taktik – så ska hon bli folklig"

11 sep, 2019, 10:00 
Ellen Myrgård Lindén
johan t lindwall om prinsessan madeleine
Sällan tidigare har Madeleine varit så här ärlig.Och ingen kan missa hennes budskap:Prinsessan vill bli folklig.
Annons

Jag har följt Madeleine ända sedan skoltiden på Enskilda gymnasiet i Stockholm och har på nära håll kunnat följa hennes förvandling.

Ni som kan er kungliga historia minns alla epitet som Madeleine har fått genom åren: Partyprinsessan och rebellprinsessan är bara två av dem och varje gång har det tagit åratal att tvätta bort stämpeln.

Från partyprinsessa till trebarnsmor

Den som har lidit mest, förutom prinsessan Madeleine, har varit drottning Silvia. Hon har precis som vilken annan mamma som helst tyckt att yngsta dottern oförtjänt har fått en stämpel.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Liten har blivit stor. I dag bor prinsessan Madeleine sedan en tid tillbaka i Florida i USA med maken Chris och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne. Hon är långt från den kungliga scenen och för första gången väljer Madeleine att öppna upp sig om sitt allra innersta privatliv.

prinsessan madeleine och chris o'nell och barnen
Prinsessan Madeleine är långt ifrån den kungliga arbetet i Sverige men en närvarande mamma i Florida.

Var? I ett glammigt modemagasin eller en finare affärstidning? Nej, i en föräldratidning. I kommande numret av tidningen Mama är Madeleine så där öppenhjärtig som hon faktiskt aldrig tidigare har varit om sitt privatliv och framförallt mammaskapet.

Annons

Därför väljer Madeleine föräldratidning framför modemagasin

När prinsessan Madeleine växte upp på Drottningholms slott, hon föddes även där, var mamma Silvia och pappa kungen frånvarande föräldrar. Det var på intet sätt deras egna val. Resor i rikets tjänst och otaliga representationsmiddagar gjorde att de inte var hemma hos sina tre barn på kvällarna.

kungafamiljen prinsessan madeleine
Som liten hade prinsessan Madeleine svårt att acceptera att hennes föräldrar var tvungna att åka iväg på kungliga uppdrag.

Den som tog avsaknaden av sina föräldrar allra hårdast var utan tvekan prinsessan Madeleine. Många har genom åren beskrivit de hjärtskärande scenerna när Madeleine skrikandes hängde i mamma Silvias kjol när hon var på väg till en sen middag. Det kom att bli kronprinsessan Victoria som blev extramamma på kvällarna när deras nanny Nenne Björnberg inte kunde.

Annons

Vill vara en närvarande mamma utan kunglig måsten

Victoria har flera gånger berättat för mig att hon blev för Madeleine “något av en hönsmamma”. En helt ofrivillig, men nödvändig roll. Varför är prinsessan Madeleine nu så ärlig och öppen om sitt privatliv och föräldraskapet? Jag tror att förklaringen är enkel: Hon vill bli folklig.

Från att förr ha poserat på en vit häst i Central Park till att ha prytt omslaget på prestigemagasinet Elle väljer hon ju föräldratidningen Mama. Frågar ni mig så är förklaringen som sagt enkel: Madeleine vill ha ett nytt epitet och den här gången handlar det varken om rebell eller party. Den här gången är det något som de flesta kan referera till: Folklighet.

Så enkelt kan det ibland vara. Även för en prinsessa.

Foto: TT

Annons