Johan T Lindwall: "Maud Angelica är så stark"

Det blev av naturliga skäl ett smärtsamt avsked.Men det finns en sak vi aldrig någonsin kommer glömma:Äldsta dottern Maud Angelicas ord vid pappa Ari Behns kista.Det var hjärtskärande.


Det var stundtals outhärdligt.

Precis som vilken annan begravning som helst. Men det här var inte ett avsked av en person som  hade fått leva ett långt och innehållsrikt liv.  Det här var ett avsked av en person som hade valt att avsluta sitt liv.

Inne i Oslo domkyrka stod den vita träkistan – dekorerad med blommor och sista avskedsord.

Så otroligt konstigt.

För bara en dryg vecka sedan levde Ari Behn. Nu låg han i en träkista inne i det som räknas som Norges mest pampiga kyrka.

Sedan 08.00 på morgonen hade folk köat utanför domkyrkan för att få ta sitt sista farväl. Där var personer som hade träffat Ari Behn genom livet. Men där var också människor som bara hade mött Ari Behn i det offentliga bruset och nu ville visa sin respekt.

Inne i domkyrkan fanns vännerna och stora delar av det offentliga Norge. Med bara minuter kvar till att begravningen skulle börja anlände familjen. Kronprins Haakon kom i samma bil som sin syster Märtha Louise och de tre döttrarna som hon fick tillsammans med Ari Behn.

Även kronprinsessan Mette-Marit var där i sällskap av kung Harald och drottning Sonja. Prinsessan Astrid visade också sin respekt med sin närvaro. Kronprinsessan Victoria fick i sista stund ställa in sin närvaro då prinsessan Estelle skadade sig häromdagen i skidbacken. Nu var det i stället prins Daniel som fick representera svenska kungahuset.

Begravningar kan vara ljusa. Men jag ska inte ljuga. Det kan aldrig bli ett ljust avsked av en person som väljer att lämna jordelivet av egen vilja vid bara 47 års ålder. Över ett sådant avsked vilar tyvärr mestadels bara mörker.

Aris mamma Marianne och pappa Olav höll sitt avsked framme vid kistan. Deras ord grep tag i alla och det brast för många när mamma Marianne berättade om den gången Ari hade dedikation, hälsning från en författare, till henne i en av sina böcker:

“Det var den enda dedikationen jag fick av dig. Jag kommer aldrig glömma det. Du skrev: “Till min älskade mamma, tack för livet!” “Ari, älskade son, du var larger than life. De sista åren har vi lidit med dig.”

Pappa Olav fortsatte:

“Första gången jag höll dig i min famn var obeskrivlig. Jag var bara 20 år och pappa. Att stå här i dag är helt fel. Det var ju inte jag som skulle ta avsked av dig.”

Men det vi lämnar begravningen med är minnet av Ari Behns äldsta dotter Maud Angelica, 16 år. Hennes tal framme vid kistan var lika smärtsamt som modigt av henne.

Ingen som var på plats. Eller såg det på tv kommer någonsin att glömma hennes ord. Precis som när prinsessan Diana las till sista vilan 1997 och hennes bror Charles Spencer höll tal till sin framlidna syster. Maud Angelicas tal blev lika mycket ett kärlekstal till sin far som ett stort manifest till alla där ute som mår dåligt.

Dottern uppmanade alla som har psykisk ohälsa att våga ta hjälp och att det bara är en styrka. Inte på något sätt skamligt.

När Maud Angelica avslutade sitt avsked med en kärlekshyllning till sin älskade pappa brast det för alla inne i domkyrkan.

Ingen 16-årig flicka ska behöva vara med om något sådant här, men i denna stund var Aris dotter långt från ensam.

En hel nation sörjde med henne.