Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall: Namnet var ingen skräll – hyllning till en svunnen tid

28 mar, 2021, 11:30 

”Jag ser detta som en enda stor kärleksförklaring till en svunnen kunglig generation.”
Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall delar med sig av sin tankar om den nyfödda prinsens namn och titel.

Annons
Johan T Lindwall om nyfödde prinsens namn: "En kärleksförklaring"Brand logo
Johan T Lindwall om nyfödde prinsens namn: "En kärleksförklaring"

Sverige har fått en ny prins!

Julian, Herbert, Folke och hertig av Halland.Vilken kärleksförklaring till en saknad svunnen kunglig generation.

Julian heter Sveriges nye prins. Ändå inte ett stort skrällnamn om ni frågar mig. Då var ju exempelvis prinsessan Madeleines val av Adrienne eller kronprinsessan Victorias val av Estelle större överraskningar.

Födseln skedde utan komplikationer och Sofia lämnade sjukhuset i Danderyd redan samma kväll med lille nyfödde Julian och maken prins Carl Philip. Rekordsnabbt satte kungen ihop en konselj där det enligt traditionen skulle tillkännages vilka namn landets nye prins skulle få. Spekulationerna var många inför konseljen på slottet och själv hade jag två kandidater jag trodde stenhårt på: Erik och Folke.

prins julian kungafamiljen prinsessan sofia prins carl philip
Kungafamiljen fortsätter att växa!

Johan T Lindwall om prins Julians namn

Erik, så klart efter Sofias pappa hemma i Älvdalen och Folke efter framlidna Folke Bernadotte, vår nuvarande kungs gudfar. Visserligen är Erik redan med i deras förstfödda son Alexanders namn, men Erik som huvudnamn hade ju varit oerhört häftigt.

Annons

Ett av två lyckades jag pricka in. Prinsparet valde Folke, men nobbade Erik. I stället blev det Julian och Herbert. Var kommer då Herbert ifrån? Är det från det gamla klassiska buskisparet Albert&Herbert på västkusten? Nej, så klart inte. Julians mormorsfar hette Herbert i andranamn.

Oavsett namn och vilka de skulle valt eller inte valt så ser jag detta som en enda stor kärleksförklaring till en svunnen kunglig generation. Framför allt hertigtiteln. Ni som kan er kungliga historia minns mycket väl vem som senast var hertig av Halland och det var ju framlidna prins Bertil.

1997 avled prins Bertil och lämnade från sig hertigtiteln. I dag 24 år senare bor det igen flera prinsar på Villa Solbacken och en av dem är nu den nye hertigen av Halland. Bilden är tagen året innan hans död.

Nu ute på Villa Solbacken som en gång var prins Bertils och prinsessan Lilians bostad bor i dag en ny kunglig generation i form av prinsparet Carl Philip och Sofia med sina numera tre små prinsar.

1997 avled prins Bertil och lämnade från sig hertigtiteln. I dag 24 år senare bor det igen flera prinsar på Villa Solbacken och en av dem är nu den nye hertigen av Halland.

Historien upprepar sig och där uppe någonstans finns två personer som ler lite alldeles extra: Bertil och Lilian.

Annons