Johan T Lindwall: "Noppe är saknad av så många"

Chefredaktören har ordet.

Han visste själv att han var populär och älskad. Men Noppe hade nog aldrig kunnat föreställa sig den stora kärlek som så många har visat sedan han gick bort för ett par veckor sedan, bara 69 år gammal.

Sociala medier har svämmats över av kondoleanser och många i grevens vänskapskrets har uttryckt sin stora saknad efter sin vän.

Carl Adam Lewenhaupts sista kväll i livet har nu alltmer klarnat och sista spåret efter honom är när han tidigt lämnar sin exklusiva medlemsklubb på Östermalm. Då har han med sig en ficklampa för sin promenad på Kungliga Djurgården.

Timmar senare anmäls han försvunnen och hittas nästa dag av en medelålders man som är ute på sin dagliga promenad med hunden ute på Hundudden längst ut på Gärdet. Noppe är då död.

Nästa fredag, den 31 mars, ska Noppe föras till sista vilan och han tillhör egentligen Oscars församling på Östermalm. Men de anhöriga som arrangerar begravningen har bedömt att Oscarskyrkan blir för liten för alla som förväntas komma. I stället har begravningen flyttats till större Hedvig Eleonora kyrka vid Östermalmstorg.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia ska hedra sin vän vid begravningen. Även prins Carl Philip och prinsessan Sofia kan komma att delta.

Begravningen planeras att bli ett ljust avsked och inne i kyrkan är Carola en av alla artister som ska uppträda. Från början var det planerat en minnesstund, men nu är den inställd och bara närmaste familjen ska samlas för en tidig middag.

Noppe hade en stor vänkrets och flesta av dem är samlade i Stockholm nästa vecka. Flera av dem bor utomlands och kommer till Sverige för begravningen. De har efter begravningen planerat att samlas på medlemsklubben Noppes och hedra sin vän med champagne, löjrom och ostron.

De sista detaljerna förbereds nu, men Noppes kommer den här eftermiddagen och kvällen vara stället där alla vänner samlas efter begravningen. Jag är övertygad om att Noppe nog är rörd i sin himmel när han ser all den kärlek alla visar efter hans bortgång. Han var som sagt en kung i både slott och koja. Det var också därför han var älskad av så många och desto större blir då saknaden.

Vi är många som är överens om att det var alldeles för tidigt som Noppe lämnade jordelivet. I augusti skulle han ha fyllt 70 år och det som skulle blivit ett storslaget kalas blir nu i stället en stund för eftertanke och möjlighet att minnas den adlige gentlemannen. Du är saknad av så många.

Johan T Lindwall.