Johan T Lindwall: "Nu borde det finnas utrymme för glädje och ljus"

Chefredaktören har ordet.

Året har inletts tufft för kungafamiljen. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia med familj har bara på ett par månader fått ta emot en rad tunga besked. Familjen gick in i 2017 med att nära vännen Ulf Dinkelspiel hastigt gick bort efter en kortare tids sjuk­dom. Ulf, far till kungabarnens vän Peder Dinkelspiel och svärfar till Caroline Dinkelspiel, stod kunga­familjen oerhört nära och det var ett tungt farväl.

Det som kom att ta kungen hårdast var dock barndomsvännen Carl Adam Lewenhaupts bort­gång. Efter sin årliga ostronkväll på Noppes inne i centrala Stockholm gav sig Noppe ut på Kung­liga Djurgården. Med sig hade han fickklampa för att inte ramla i mörkret. När Noppe inte kom hem på natten anmäldes han försvunnen av oroliga anhöriga och dagen efter hittades han död utanför Hundudden på Djurgården. Noppe var klädd för fest och än i dag har alla i hans vänkrets svårt att ta in hans bortgång.

Noppes bortgång har tagit hårt på kungen. Det var en av hans absolut närmaste vänner som lämnade jorde­livet allt för tidigt. I augusti i år skulle Noppe ha fyllt 70 år och en storslagen fest var planerad. Nu blev det i stället begravning i Stockholm och kungen tvingades lägga sin vän till sista vilan.

Kungens saknad efter sin vän Noppe är av naturliga skäl stor. Samtidigt har kungen och drottningen med resten av familjen tvingats hantera att prinsessan Christina, yngst av Hagasessorna, har svår cancer och nu genom­ går en svår behandling. Kungens svåger Niclas Silfverschiöld, gift med prin­sessan Désirée, avled under samma tidsperiod och kort innan hade drottning Silvia och prinsessan Madeleine varit med när prinsessan Benediktes make prins Richard begravdes i Tyskland.

Nu precis i anslutning till sin födelsedag får kungen också beskedet att en person som står familjen oerhört nära och betyder väldigt mycket för dem har drabbats av en allvarlig sjukdom. En sjukdom som i värsta fall kan vara dödlig. Victoria fyller om bara ett par månader 40 år. Låt nu kungafamiljen gå in i ett ljust 2017 och lämna de här fruktansvärda månaderna bakom sig.

Nu har det varit sorg och förtvivlan.

Nu borde det bara finnas utrymme för glädje och ljus.

Johan T Lindwall