Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall: Nu kan Victoria bli drottning – kungen kan tvingas ändra sig

31 dec, 2023, 17:49 
Johan T Lindwall kommenterar drottning Margrethes beslut att abdikera, hur detta sätter press på vår kung att lämna över tronen.
Annons

Bara timmar innan det nya året ringdes in meddelade Danmarks drottning Margrethe i sitt nyårstal att hon abdikerar, och lämnar över tronen till kronprins Frederik den 14 januari 2024.

– Jag har beslutat att nu är tiden kommen. Den 14 januari 2024 – 52 år efter att jag efterträdde min älskade far – kommer jag att träda tillbaka som Danmarks drottning, sa hon i talet.

Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nuBrand logo
Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nu

Detta sätter press på vår svenska kung. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall kommenterar hur beslutet påverkar den svenska kungafamiljen.

Johan T Lindwall om drottning Margrethes beslut att abdikera

Vår kung har i intervjuer år efter år poängterat att han inte tänker abdikera, utan att vara kung är något man föds med och dör med.

Annons

Ja, kungen är oerhört plikttrogen, och att lämna över tronen till förmån för kronprinsessan Victoria har han inte funderat över. I svensk historia så är det bara drottning Kristina som abdikerat i modern tid, och i Danmark har det inte hänt på 500 år.

Att kungens kusin drottning Margarethe nu väljer att abdikera, och lämna över till den yngre generationen, sätter press på kungen.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall kommenterar beslutet:

– Det sätter en enorm press på vår kung. Skulle det vara så att även kung Harald av Norge skulle abdikera inom närtid så är det bara vår kung som sitter kvar av den äldre generationen – och det skulle se väldigt konstigt ut, säger han.

Drottning Margrethe.

"Kan tänka mig att omvärdera det jag sagt"

Johan T Lindwall har aldrig tidigare trott att kungen kommer abdikera, men Margrethes oväntade besked kan få honom att tänka om.

Annons

– Jag är alltid den som sagt att vi kan glömma att kungen någonsin skulle abdikera i förtid, men nu när Margrethe väljer att abdikera till förmån av den yngre generationen, och Spanien, Belgien och Holland gjort likadant, så kan jag tänka mig att omvärdera det jag sagt.

– Det här öppnar onekligen en helt ny väg för Victoria mot tronen, och att bli drottning i förtid.

Det hela kan också påverka drottning Silvia.

– Dessutom får vi inte glömma att drottning Silvia fyllde 80 år i dagarna, och har till sin omgivning sagt att hon gärna vill trappa ner. Men så länge kungen är kung kommer hon inte kunna göra det. Statschefen kan ej regera själv utan sin drottning. Skulle kungen lämna över tronen skulle Silvia få sin önskan uppfylld för att gå i pension, säger Johan T Lindwall.

Foto: TT

Annons