Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall om beslutet kring kung Harald – riktar enorm känga mot personalen: "Borde få sparken"

04 mar, 2024, 19:30 
Vendela Lönnqvist
TT
Kungahusexperterna tycker att det är ren galenskap att kung Haralds tilläts resa iväg så långt.
Annons

Många höjde på ögonbrynen när kung Harald, 87, reste hela vägen till Malaysia på semester trots sin ålder och till och från sviktande hälsa.

Därför är kung Harald inlagd på sjukhus – i MalaysiaBrand logo
Därför är kung Harald inlagd på sjukhus – i Malaysia

Tycker resan är dåligt omdöme

En av få kritiska röster i Norge, vice ordförande i organisationen "Norge som republik" Per Kristian Hansen, anser att det handlar om "dåligt omdöme" att låta kungen resa iväg. Det säger han i en intervju med Dagsnytt 18 i NRK.

"Ren galenskap"

Per Kristian Hansen får medhåll från Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, som tycker att det är befängt att låta Harald resa med alla olika infektioner han drabbats av de senaste åren.

– De som tillät detta borde få sparken. En resa från Norge till Langkawi tar mer än en dag och är tillräckligt tröttsamt för unga och friska människor. Och hur är det med värmen? Kung Harald och drottning Sonja reste från tio grader Celsius hemma i Oslo till 36 grader Celsius i Malaysia. Och det är helt klart att kungens kropp inte klarade den här påfrestningen, säger han och syftar till den tillfälliga pacemakern som opererades in inför hemresan.

– Det här är ren galenskap.

Kungahusexperten försvarar kung Harald

Det finns dock en annan kungahusexpert som är av annan mening.

Caroline Vagle menar att kungen faktiskt kan ta egna beslut, att hans personal ansåg att han var tillräckligt frisk och att sjukdomar på semestrar kan drabba vem som helst.

– Kungen arbetar och står upp för landet på ett imponerande sätt, även 20 år efter normal pensionsålder. Jag tycker att vi ska unna honom de helgdagar han vill, och att det är ganska småaktigt att göra syndabockar av detta, säger hon till Se och Hör.

Annons