Johan T Lindwall om Daniels operation: ”Ingen anade hur illa ställt det var!”

Redan där i förlovningssoffan ringde varningsklockan: Det är något som inte stämmer. Bara ett par månader senare avslöjades sanningen och hur illa det egentligen var ställt.

Tio år.

Så lång tid har det gått sedan prins Daniel, då Daniel Westling, fick en ny njure av sin far Olle Westling.

I dag pratar Daniel själv om den svåra tiden och den stora tacksamheten han känner inför läkarna och hans far som donerade ett av sina organ.

Vi som var på kronprinsessan Victorias och Daniels förlovning där i februari 2009 borde ha anat att det var något som inte stämde. I stället för att gifta sig inom tre månader efter förlovningen meddelade kronprinsessan att ett bröllop skulle hållas först 2010 – drygt ett år senare. Helt mot det kungliga protokollet. Där och då var det bara ett fåtal utvalda som visste sanningen bakom beslutet att skjuta på bröllopet: Daniels svåra njursjukdom.

Daniels sjukdom skulle aldrig nått offentligheten. Men efter att paret hade varit på en förlovningsresa till Brasilien och Daniels tillstånd förvärrades gick det inte längre att hålla hemligt.

Daniel och Victoria i Brasilien endast några veckor innan Daniel blev sämre och opererades.

Daniel och Victoria i Brasilien, endast några veckor innan Daniel blev sämre och opererades.

Transplantationen genomfördes på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. När Daniel vaknade upp med sin nya njure i kroppen gick hovet ut och bekräftade transplantationen.

Det är alltid lätt att med facit i handen recensera en sak. Men hur hovet skötte kommunikationen kring Daniels transplantation och tiden efter finns det mycket mer att önska.

Icke ärftlig sjukdom

Det mest graverande är utan tvekan det pressmeddelande som kungen godkände och skickade ut timmarna efter Daniel hade vaknat upp ur sin narkos:

“Information om Daniel Westling. Daniel Westling har idag genomgått en njurtransplantation på Karolinska Universitetssjukhuset. Orsaken är en medfödd men icke ärftlig sjukdom som givit upphov till nedsatt njurfunktion. Behovet av en kommande njurtransplantation har varit känt sedan länge. Operationen genomfördes som planerat idag utan komplikationer. Njurdonator är patientens far. Båda mår bra.”

Men, ursäkta. Vad var meningen med att redan på andra raden poängtera att det var “en icke ärftlig sjukdom”? Tillförde absolut ingenting och kändes bara kallt och cyniskt.

“Daniel ville att jag skulle åka”

Samtidigt som Daniel återhämtade sig på Karolinska i Huddinge var kronprinsessan med kronprins Frederik av Danmark och kronprins Haakon av Norge på en arktisk expedition på ishavet.

När jag träffade kronprinsessan ett par dagar senare på Grönland var hon av naturliga skäl berörd av allt som hade hänt. När jag undrade om det inte var jobbigt att inte vara vid Daniels sida suckade hon:

– Jo, men Daniel ville att jag skulle åka. Att jag skulle genomföra mitt jobb. Han var väldigt bestämd på den punkten.

Bara ett par dagar senare återförenades Victoria och Daniel hemma på Drottningholms slott. Där och då började Daniels väg tillbaka till livet och livet som prins och make till Sveriges framtida drottning. För det är så enkelt:

Ibland överträffar faktiskt verkligheten sagan.

 

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: