Johan T Lindwall om Sofias överraskning i kyrkan – och varningen till hovet

Prins Julian är nu döpt och äntligen fick vi se hela kungafamiljen, uppklädda till tänderna. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall listar de finaste ögonblicken från dagen – men kommer också med en varning inför framtiden.

Slå på ljud

Åtta kungliga dop på lika många år.

Mitt i festyran och glädjen slår tanken mig: Tänk om detta var sista gången på väldigt länge? Hemska tanke.

LÄS MER: Det bar Victoria och Madeleine under dopet – se prislapparna!

Dop är alltid speciella. Kungliga alldeles extra, så klart. Vi som älskar vårt kungahus och vurmar för de kungliga traditionerna har utan tvekan blivit bortskämda det senaste decenniet. Ni vet hur allt började med kronprinsessan Victorias fantastiska bröllop med Daniel i Storkyrkan 2010. Sedan dess två ytterligare bröllop och nu hela åtta(!!!!!) kungliga dop på lika många år. Wow!

"Inte ett öga var torrt när prins Julian döptes i Drottningholms slottskyrka."

Jonas Ekstrmer/TT

Johan T Lindwall om dopyran i Drottningholms slottskyrka

Med åtta kungliga dop på åtta år ligger Sverige överlägset i topp bland världens monarkier. Finns inget annat kungadöme som är i närheten av Sveriges fina statistik när det gäller kungliga dop. Så när vi var mitt inne i dopyran ute vid Drottningholms slottskyrka slog tanken: Tänk om det inte blir några fler kungliga dop nu på många år framåt? Lille Julian Herbert Folke blev upptagen i den kristna gemenskapen och inte ett öga var torrt. För just kunglig fest är ju speciellt och efter den här pandemin, då även kungafamiljen har varit tvungna att gå i karantän, behöver vi de här ljuspunkterna.

Vad var bäst då med det kungliga dopet? Frågar ni? Att faktiskt för första gången på så länge få se prinsessan Madeleine med sin familj live. Hur söt är prinsessan Adrienne? Hon är ju verkligen en kopia av mormor Silvia i exakt samma ålder – kusligt. Sedan var Sofias och Carl Philips hyllning till framlidna vännen Avicii oerhört fint. De valde att i kyrkan spela hans låt “Hey brother”. Tim Bergling, som hans riktiga namn var, spelade på Carl Philips och Sofias bröllop 2015, men valde tre år senare att begå självmord.

LÄS MER: Madeleines romantiska kärleksögonblick med Chris under dopet

Fredrik Sandberg/TT

"Hovet bör vara vaksamma"

Kungahuset står starkt, men det var oroväckande en sådan här dag var att SVT för första gången sedan kronprinsessans dop 1977 valde att inte direktsända ceremonin från kyrkan. I stället blev det en eftersändning ett dygn senare. “Detta är på grund av pandemin”, hävdar hovet. Virginie? Ursäkta, på franska, om vi nu ska röra oss med kungafamiljens ursprungliga modersmål. Nu förstår jag ingenting. Vad skulle skillnaden vara? SVT:s beslut har så klart ingenting att göra med någon pandemi. Ha då även i åtanke att SVT från början hade beslutat att dopet inte överhuvudtaget skulle sändas. Men sedan vet jag att hovet hade kommunikation med kanalen och det togs beslut om att eftersända dopfesten.

LÄS MER: Se bilderna från prins Julians dop – här anländer gästerna

Oavsett direktsändning eller inte så bör nog hovet vara vaksamma på hur intresset formar sig framåt. Jag med många är de som alltid kommer att följa familjen med största intresse. Men börjar en sådan stor aktör som SVT tveka så lär andra följa i deras fotspår. Men från mig har ni ett löfte: Vi på Svensk Damtidning kommer aldrig vika från familjens sida. Vi älskar vårt kungahus och vår monarki. Om nu någon hade kunnat tro något annat.

Hemligheten om Carl Philip och Sofia

Grattis Julian Herbert Folke! Vi ser fram emot att få följa din kungliga väg framåt! Nu njuter vi av den här stunden ett tag framåt. Kan som sagt dröja ett bra tag tills vi får vara med om samma sak igen. Men jag ska avslöja en liten hemlighet: Bland Carl Philips och Sofias vänner är det allmänt känt att paret många gånger pratat om “en stor familj”. Och en stor familj är i min värld fler än tre barn!

Johan T Lindwall
chefredaktör & ansvarig utgivare