Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall om Elizabeths bortgång: "Nu får Charles visa att han är värdig"

10 sep, 2022, 08:30 
AvRedaktionen Svensk Dam

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall minns drottning Elizabeth II i sin krönika.

Annons
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”

Det är över nu. London bridge har fallit en gång för alla. Drottningen är död, länge leve konungen! Nu är det upp till Charles att visa att han är värdig att överta sin mamma Elizabeths älskade ämbete.

Det har aldrig och kommer aldrig att komma en kunglighet som drottning Elizabeth, eller Lillibeth, som hon kallades av familjen. 70 år på tronen – hon gav sitt liv till monarkin och en nation. Det var just därför alla älskade henne. Här hemma i Sverige kan de flesta säga direkt var de befann sig när de fick höra att Olof Palme hade blivit skjuten på öppen gata i Stockholm 1986, när Estonia gick under 1994 eller när planen körde in i tornen i New York 2001. Eftermiddagen den 8:e september 2022 kommer att skrivas in i den boken av många av oss – vi kommer alltid att komma ihåg var vi befann oss när dödsbudet kom från Skottland.

96 år är en aktningsvärd ålder, men vi alla trodde ju att drottningen inte skulle lämna oss före 100. Ska vi vara helt ärliga så var vi många som visste att resan till slutet började när hennes älskade make prins Philip lämnade henne och jordelivet för snart två år sedan. De hade varit tillsammans i över 70 år och de visste inget att än varandra. Bilderna inifrån kapellet på Windsor på drottningen vid prins Philips begravning var hjärtskärande. Där satt hon ensam i bänken – borta var den personen, som enligt uppgift den enda som behandlade henne som en vanlig person, inte den uppburna kungligheten som alla andra gjorde.

Prins Philip och drottning Elizabeth
Elizabeth med sin älskade prins Philip.

Elizabeths sista svåra år

Sista åren blev tuffa för Elizabeth. Hon hade tidigare haft sina skandaler i familjen som hon hade tvingats hantera. Ingen glömmer bort 1992, eller ”annus horribilis”, som drottning Elizabeth själv kallade det. Tre skilsmässor i familjen, otrohetsskandaler och en storbrand i älskade Windsor Castle. Men de sista åren blev inte heller lätta.

Annons

Pandemin gjorde sitt till, men när sonen prins Andrew anklagades för sexuella övergrepp och när prins Harry och Meghan Markle lättade sina hjärtan i en tv-intervju med Oprah Winfrey fanns allas tankar hos drottningen. Hur orkade hon? Hur kunde hennes egna blodsband göra så här mot henne? Harrys svek mot farmor var nog det värsta. Han, drottningens favorit, vände sig mot sin egen familj och sålde ut dem i amerikansk tv-intervju. Men drottningen gjorde allt för att skaka av sig det, men relationen med barnbarnet prins Harry skulle aldrig bli detsamma som förr.

Drottning Elizabeth var stram och oerhört konservativ. Men när hon ville bjuda på sig själv så gjorde hon det med råge. Vem minns inte invigningen av OS i London 2012 som började med att James Bond, Daniel Craig, hämtade drottningen på Buckingham Palace för att avsluta med att komma ner i fallskärm över OS-arenan? Eller nu när drottningen firade sina otroliga 70 år på tronen och bjöd världens mest kända björn, Paddington, på en kopp te hemma på slottet? När Paddington ville bjuda på en marmeladsmörgås till drottningen kontrade hon med att plocka upp en egen smörgås från sin handväska, den som blivit hennes signum.

Annons

"En magisk era är över"

Insatserna hon har gjort för Storbritannien som nation är omätbara. Hon lovade som 21-åring att tjäna nationen hela sitt liv. Det blev ett löfte hon höll ända in i det sista. Två dagar före sin bortgång träffade hon den nya premiärministern Liz Truss - 15:e premiärministern under drottningens år på tronen.Nu tar sonen Charles över. Kung Charles III. När han kom till Buckingham Palace från sin mors dödsbädd möttes han av hundratusentals människor – alla ville visa sin kärlek. När han senare samma kväll höll sitt tal till nationen var alla rörande överens om att han är värdig att axla sin mors fallna mantel.

Nu är en epok, en magisk era, över! Nu får drottningen äntligen vila och träffa sin älskade Philip. Vi är många som sörjer den största drottningen, monarken, genom tiderna. Det kommer aldrig någonsin mer en sådan som drottning Elizabeth II. Drottningen är död, länge leve konungen! God save the King!

Annons