Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall om hovets dementi: ”Farligt vågspel”

19 dec, 2022, 08:32 
Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall om Året med kungafamiljen.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det blev ett händelserikt år för världen och kungafamiljen: Kriget i Ukraina, skilsmässorykten, historiskt Victoriafirande med hela familjen och en Nobelfest som återgick till det vanliga.

Drottning Silvias oväntade avslöjande: ”Livligt!”Brand logo
Drottning Silvias oväntade avslöjande: ”Livligt!”

När året summeras i SVT:s Året med kungafamiljen får vi ta del av både toppar och dalar – inte minst skilsmässoryktena som skakade hela Sverige och fick hovet att gå ut och dementera.

– Vi kom till någon form av brytpunkt där vi märkte att de här falska ryktena, framför allt i sociala medier, fick ny snurr och inte stannade av. Då valde vi att gå ut med en offentlig dementi från kronprinsessparet. Syftet var att få slut på de här falska ryktena och sen naturligtvis att värna om familjen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren i SVT.

Annons
Hovets informationschef Margareta Thorgren
Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar om beslutet att dementera skilsmässoryktet.

Johan T Lindwall: ”Ett farligt vågspel”

Det gick rykten om att skilsmässopapper skulle lämnas in till Solna tingsrätt en fredagsmorgon, och ett antal nyhetsmedier gick upp i stabsläge. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall beskriver perioden som oerhört intensiv.

– Sen att man valde att gå ut och dementera det här, det gjorde det möjligt för en publicist som jag att då kunna skriva om det. Fram till dess hade vi inte skrivit om det, men när hovet själva valde att kommentera det kunde vi göra det, säger Johan T Lindwall och berättar att hovet nu öppnat upp dammluckorna:

– Vad är det de måste kommentera nästa gång det kommer rykten? Nu har man gett sig in i den här leken lite, vad är nästa sak man måste dementera? Det är ett farligt vågspel.

Annons
Johan T Lindwall
Johan T Lindwall beskriver perioden som oerhört intensiv.

”Otroligt intensivt”

Händelsen var unik, en liknande dementi hade aldrig skett i Sverige tidigare och händelsen lyftes även i internationella medier. Johan T Lindwall tror att det var kronprinsessparet som själva tryckte på och ville gå ut med en dementi.

– Det här var otroligt intensivt. De har barn som många av oss andra och ryktet spreds i deras umgängeskrets. Först började det som ett litet rykte, sen spred det sig och skapade ringar på vattnet.

– I efterhand var det bra, det dog ju direkt. Det blev väldigt intensivt ett par dagar efter, för då alla skrev om det. Det var många som inte haft en aning om ryktet som fick läsa om det, så det föll ju först platt, men med facit i hand gjorde man rätt.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Foto: TT/SVT

Annons