Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Johan T Lindwall om hovets dementi: ”Farligt vågspel”

Johan T Lindwall om hovets dementi: ”Farligt vågspel”

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall om Året med kungafamiljen.

Det blev ett händelserikt år för världen och kungafamiljen: Kriget i Ukraina, skilsmässorykten, historiskt Victoriafirande med hela familjen och en Nobelfest som återgick till det vanliga.

Drottning Silvias oväntade avslöjande: ”Livligt!”
0:20

Efter reklamen: Drottning Silvias oväntade avslöjande: ”Livligt!”

(0:20)

Slå på ljud

När året summeras i SVT:s Året med kungafamiljen får vi ta del av både toppar och dalar – inte minst skilsmässoryktena som skakade hela Sverige och fick hovet att gå ut och dementera.

– Vi kom till någon form av brytpunkt där vi märkte att de här falska ryktena, framför allt i sociala medier, fick ny snurr och inte stannade av. Då valde vi att gå ut med en offentlig dementi från kronprinsessparet. Syftet var att få slut på de här falska ryktena och sen naturligtvis att värna om familjen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren i SVT.

Hovets informationschef Margareta Thorgren

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar om beslutet att dementera skilsmässoryktet.

Skärmdump/SVT

Johan T Lindwall: ”Ett farligt vågspel”

Det gick rykten om att skilsmässopapper skulle lämnas in till Solna tingsrätt en fredagsmorgon, och ett antal nyhetsmedier gick upp i stabsläge. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall beskriver perioden som oerhört intensiv.

– Sen att man valde att gå ut och dementera det här, det gjorde det möjligt för en publicist som jag att då kunna skriva om det. Fram till dess hade vi inte skrivit om det, men när hovet själva valde att kommentera det kunde vi göra det, säger Johan T Lindwall och berättar att hovet nu öppnat upp dammluckorna:

– Vad är det de måste kommentera nästa gång det kommer rykten? Nu har man gett sig in i den här leken lite, vad är nästa sak man måste dementera? Det är ett farligt vågspel.

Johan T Lindwall

Johan T Lindwall beskriver perioden som oerhört intensiv.

SVT/Skärmdump

Johan T Lindwall om Harry & Meghans dokumentärserie: "Charles kan tvingas be sin son om ursäkt"

”Otroligt intensivt”

Händelsen var unik, en liknande dementi hade aldrig skett i Sverige tidigare och händelsen lyftes även i internationella medier. Johan T Lindwall tror att det var kronprinsessparet som själva tryckte på och ville gå ut med en dementi.

– Det här var otroligt intensivt. De har barn som många av oss andra och ryktet spreds i deras umgängeskrets. Först började det som ett litet rykte, sen spred det sig och skapade ringar på vattnet.

– I efterhand var det bra, det dog ju direkt. Det blev väldigt intensivt ett par dagar efter, för då alla skrev om det. Det var många som inte haft en aning om ryktet som fick läsa om det, så det föll ju först platt, men med facit i hand gjorde man rätt.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Robin Utrecht / dana press

Foto: TT/SVT