Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall om konflikten mellan hovet och toppolitikern: "Larvigt"

20 apr, 2022, 16:15 

Nu kommenterar Johan T Lindwall den pågående konflikten mellan hovet och justitieminister Morgan Johansson.

Annons
Så blir Victoriadagen 2022!Brand logo
Så blir Victoriadagen 2022!

Justitieminister Morgan Johansson vill avskaffa flera av Sveriges officiella flaggdagar, bland annat drottning Silvias födelsedag. Något som Expressen var först med att rapportera om.

Det framgår i regeringens proposition som överlämnades till riksdagen den 13:e april.

Regeringen föreslår att endast två flaggdagar ska behållas efter nästa tronskrifte: Regentens födelsedag och tronföljarens födelsedag från det att regenten fyller 18 år.

Konflikten mellan hovet och Morgan Johansson

Detta förslag har fått hovet att protestera. I propositionen står följande:

"Hovet uttalar en viss tveksamhet till att avskaffa den allmänna flaggdagen på nuvarande kronprinsessans namnsdag efter ett tronskifte."

Annons

Om drottningens födelsedag specifikt skriver hovet:

"Hovet förordar liksom bland andra SLU att den allmänna flaggdagen på drottning Silvias födelsedag behålls under hennes livstid. Hovet anför i det här avseendet att den är väl känd bland allmänheten och att det är motiverat att hon, även efter ett eventuellt tronskifte, hedras på detta sätt under sin livstid. namnsdag".

Morgan Johanssons svar på hovets invändning är att han anser att det vore "inkonsekvent" att behålla drottningens födelsedag som en flaggdag sett till kommande regentgemål.

Johan T Lindwall om konflikten: "Lägger energi på helt fel ställe"

I en intervju i Efter fem i TV4 säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall att förslaget från Morgan Johansson inte kommer som en överraskning, men att politikern lägger energi på fel saker.

– Man bör de här dagarna lägga fokus på helt andra saker än att sitta och försöka ta bort flaggdagar från kungahuset, säger han i programmet.

Annons

– Jag tycker att det är smått larvigt om jag ska vara ärlig.

Johan T Lindwall understryker att regeringen istället bör lägga tid och energi på kriget i Ukraina och situationen vi ser i Sverige just nu.

Han tror inte heller att propositionen kommer att gå igenom:

– Kronprinsessan Victoria är så pass populär och hennes namnsdag som är en allmän flaggdag idag är en stor kunglig händelse i Sverige idag, så det skulle verkligen vara att skjuta sig själv i foten av regeringen och riksdagen att ta bort den flaggdagen, säger han.

– Den tillför så mycket PR till Sverige, det är media från hela världen här varje gång hon har sin namnsdag i mars.

Hovet säger till TV4 att det inte rör sig om en konflikt, men att man har olika uppfattningar.

Annons