Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall om kungens kritiserade utspel: ”Gått och hållit detta inom sig väldigt länge”

04 jan, 2023, 20:12 

Nu förklarar Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall varför kungen uttalar sig om ändringen av successionsordningen över 40 år senare.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kungen kontroversiella uttalande chockarBrand logo
Kungen kontroversiella uttalande chockar

Kungens uttalande om successionsordningen i den kommande SVT-dokumentären Sveriges sista kungar har mötts av stark kritik.

I dokumentären kritiserar kungen det faktum att hans son prins Carl Philip inte fick fortsätta vara kronprins efter att riksdagsbeslutet som ändrade den svenska tronföljden trädde i kraft 1980 – då Victoria istället blev kronprinsessa.

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger kungen i dokumentären som har premiär på SVT Play söndagen 8 januari.

Annons
Kungens uttalande har väckt starka reaktioner.

Johan T Lindwall om kungens utspel: ”Gått och hållit detta inom sig väldigt länge”

Uttalandet har väckt starka reaktioner i Sverige och många är kritiskt inställda till kungens ord om successionsordningen.

På onsdagen gästade Svensk Damtidnings chefredaktör, Johan T Lindwall, Sveriges Radios Studio Ett, för att kommentera det omtalade uttalandet.

– Jag är väldigt förvånad över att kungen, drygt 40 år senare, är ute och pratar om det här igen.

Drottning Silvia, prinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf med nyfödde kronprins Carl Philip i maj 1979. Den svenska riksdagen beslutade året efter 1980 att ändra tronföljden så att förstfödda Victoria blir tronarvinge.
Carl Philip föddes som kronprins 1979, men ändringen av successionsordningen trädde i kraft 1980 – och Victoria blev då kronprinsessa.

Johan T Lindwall förklarar att detta var en fråga som började utredas redan 1975, innan Carl Philip var född, och att beslutet om att ändra successionsordningen omöjligen kan ha kommit som en chock för kungen.

Annons

– Det som för mig är otroligt märkligt är att han inte har släppt detta, gått vidare och istället ser hur bra det blev för monarkin att Victoria blev kronprinsessa av Sverige och vilket jobb hon gör för monarkin idag.

Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börshuset i Gamla stan i Stockholm på tisdagen.
Kungen säger även i dokumentären att Carl Philip har "tagit det bra" och att Victoria är "engagerad".

Johan T Lindwall om kungen: ”En otroligt konservativ person”

På frågan om varför kungen väljer att uttala sig om detta nu, så många år senare, svarar Johan T Lindwall:

– Han är en otroligt konservativ person, han ser detta som en oförrätt som han fortfarande inte glömt, nu tycker han nog att eftersom han suttit 50 år på tronen i år så kan han nu ”ta bladet från munnen”.

– Han har nog gått och hållit detta inom sig väldigt väldigt länge, kanske ända sedan dess. Det tror jag är grundanledningen. Sedan tror jag att han känner att han inte själv fick vara med och påverka beslutet.

Annons