Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall om Mary och Frederik: "Världens absolut mest starka kungliga par"

15 jan, 2024, 13:00 
Louise Wibergh Lenti
Danmark har fått en ny kung och drottning! Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning, spår en ljus framtid för kungaparet.
Annons
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!Brand logo
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!

SRunt 200 000 människor kantade gatorna i Köpenhamn för att se kronprins Frederik när han blev kung av Danmark, söndagen den 14 januari 2024.

Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall kommenterar händelsen i Morgonstudion i SVT under måndagsmorgonen:

– Historia. Episkt. Fantastiskt. Det var någonting som var helt otroligt, säger Lindwall.

"Då kom tårarna"

Det var en känslosam folkfest under söndagen. När Frederik gick ut på balkongen fick han möta folkets jubel – något han inte var helt beredd på. Detta är en av händelserna som Johan T Lindwall bär med sig som ett av dagens starkaste ögonblick.

– Ja, alltså jag ryser nu igen. Därför att han kom ut på balkongen och fick det här mottagandet. Han var inte beredd på det, så då kom tårarna. Och så kyssen såklart. Fantastiskt verkligen, jättehärligt.

Kung Frederik och drottning Mary av Danmark
Den omtalade kyssen mellan den nyblivna kungen och drottningen.

Kung Frederik benämns ofta som en man av folket och är en av de folkligare kungligheterna i det danska kungahuset.

Annons

– Han är kunglig börd, men samtidigt så står han med en fot hos folket i myllan. Det är det som gör att han blir så populär och är så populär hemma i Danmark. Han är jätte, jätte omtyckt, konstaterar Lindwall.

"Något vi har att se fram emot"

När Johan T Lindwall får frågan om vad han anser om Frederik och Marys relation skiner han upp lite extra:

– Alltså jag säger bara wow, wow, wow. Fram tills nu har det varit Letizia och Felipe i Spanien. Eller Maxima och Willem-Alexander i Holland som har varit de här kungliga paren som har glänst. Glöm dem nu. Här har vi världens nya, absolut mest starka kungliga par.

Lindwall benämner tronskiftet som en vitamininjektion för det danska kungahuset och menar att monarkin nu kommer att stärkas i Danmark:

– Fredrik kommer göra ett fantastiskt jobb ihop med sin hustru Mary vid sin sida. Det här är något vi har att se fram emot. Det kommer bli jättekul och intressant att få följa honom och hans väg som kung här framåt.

Foto: TT

Annons