Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall: "Så gick det till när jag träffade Victoria för första gången"

12 jul, 2017, 11:00 
Av
Victoria, stort grattis!
Annons

Det känns som i går när jag träffade kronprinsessan för första gången. Men det är mycket längre än så. 22 år närmare bestämt. Det var inne på Sollidens slott och pappa kungen bjöd på både saft och kakor.

På sitt älskade Öland gav kronprinsessan sin första intervju någonsin, inför sin myndighetsdag, 18-årsdagen. Vi är många som sedan minns det där numera berömda talet inne i Rikssalen på Stockholms slott. Kronprinsessan Victoria i den strama kornblåa klänningen höll sitt första tal till nationen och till sin far, statschef och kung Carl XVI Gustaf. 22 år. Låter som lång tid. 40 år ännu längre tid, såklart.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Victoria kom till världen den 14 juli 1977 som prinsessa av Sverige. När lillebror Carl Philip kom till världen två år senare gjorde han det som kronprins av Sverige. Sådana var reglerna på den tiden. Bara manligt kön kunde bära tronen vidare.

Den 1 januari 1980 ändrades successionsordningen och förstfödd blev den som skulle ärva tronen och kronan. Victoria blev kronprinsessa av Sverige och Carl Philip prinsen som aldrig fick bli kung.

Annons

Kronprinsessan Victoria har i 40 år skolats in i sin framtida roll som drottning av Sverige. Om pappa kungen i morgondag skulle abdikera skulle Victoria ta över tronen och göra ett fantastiskt jobb.

Jag har följt kronprinsessan Victoria ända sedan den där sommardagen på Sollidens slott för 22 år sedan. Jag har sett en ung osäker tjej utvecklas till en kvinna med både skinn på näsan och svar på tal.

Kronprinsessan Victoria är den starkaste symbolen vi har i Sverige för en fortsatt stark monarki som statsskick. I henne ser vi en person som älskar det hon gör och gör det med bravur. Varje gång jag har rest med kronprinsessan, om det så har varit i Sverige eller utomlands, har jag slagits av hur enormt populär hon är. Det går bara att inte tycka om Victoria.

Så när kronprinsessan Victoria nu fyller jämna 40 har vi på Svensk Damtidning såklart ställt samman en hyllning till henne i form av en egen tidning med hennes 40 år i bilder.

Annons

Med det säger jag: Victoria!

Världens bästa Victoria!

Stort, stort grattis från oss alla.

Exklusivt tillfälle att köpa samlarobjekt!

Som en hyllning till Kronprinsessan Victoria och hennes 40-årsdag har den Kungliga Hovleverantören Paradisverkstaden har tagit fram en fantastiskt vacker version av den kända vasen “Fröhus”. Vasen är inspirerad av den skulptur som Kronprinsessan får av Paradisverkstaden på sin 40-årsdag.

Missa inte detta unika tillfälle att köpa ett samlarobjekt till ett fantastiskt pris – direkt från Svensk Damtidning!

 

Annons